buntu ?

Ni apa ya? Hari tu pegi klnik,Dr cakap campak..then jd mcm ni..ada yg pernah kena mcm ni tak? Dah tukar mandian, sapu mcm2 krim, tp tak hilang jgk..

buntu ?
23 Balas

Sis g klnik biasa ke?? Atau klnik specialist tuk skin?? Or klnik pakar wanita?? Mcm sy ritu lepas bersalin kena gatal2 dkt ketiak area.. tgn ..kaki.. ada mcm ruam halus.. bila berpeluh je akn jd mcmtu.. doc suggestkn ms tu pkai sabun sebamed.. sbun mndian yg lain buat smntra wktu mmg xleh gune pkai.. even pkai antibax ke..dettol akn brtmbah truk... Dgn doc bg ubat sapu dgn ubt mkn.. alhamdulillah lepas tu ok kulit. Sis try g klnik lain.. mcm.sy ritu g klnik pakar wanita..tp doc tu specialist smua... Pead ... Wanita also skin nye prblm pn dia blh bg rwtn..mg sis cpt sembuh..aamiin

Kdg most babies ade kulit sensitif.. sensitif pda sabun.. shampoo.. and other things we put on their bodies. anak saya pon kulit dia sensitif sikit, not everytime saya guna sabon and shampoo kalau mandi.. she's 5m lh rytnow.. and alhamdulillah kulit ok je.. ni pon 5m baru sya guna powder and baby cologne tuk dia..sis try use air suam2 dlu untuk mndkan anak sis and try not to yse sabun and sghampoo dlu lepas tu sapy cream yg untuk ruam cmni (sorry xtw nama cream ape)untuk bhgian yg ade ruam.. and see kalo ruam mengurang..

Kalau pegi klinik swasta biasa doc tak pandai nk diagnos.. kkia pon sama,so doc akan suruh refer dermatologist kt klinik pakar. Anak sy naik ruam biasa je memula suspect eczema tp bila jmp dermatologist dia kata bukan lepas dah diagnos semua. Better jumpa dermatologist. Anak saya pakai brand QV dari cream smpai brg mandi. Apa2 pon refer pada yang pakar. Salah pakai cream mudarat pada anak.

Mnyusu bdn ke fm? Ank sy prnah jd mcm eczema bila cek pakar rupanya dia allergic protein lembu. Sy susukan badan, jd perlu berpantang susu lembu dan pantang makan daging lembu. Alhamdulillah berjaya susukan badan selama 2tahun, dan lepas 2tahun allergic anak dah hilang. Skrg dia dh 2thn stgh dan mnum susu lembu

Hai mommy. Mungkin anak mommy terkena hfmd/ eczema / campak. Qila sgt suggestkn mommy guna herbal blend. InsyaAllah akan baik. Wasap qila cepat mommy.. Jgn tangguh2 tau www.wasap.my/+60163585235

Ini kulit sis atau baby ye? Apa2 pun semoga sis dikurniakniakan kesembuhan dan kesihatan tubuh badan. Sis boleh cuba pergi 2-3 klinik lain untuk dapat kan pendapat daripada doktor yg berbeza. 💪🏻

Teruk sangat dah ni sis, kalau baby mesti dia tak selesa & nangis2 kan? Cuba sis pegi klinik yg lain. Klinik pakar kulit ke. Semoga diberikan kesembuhan dengan segera. Aaamiinn. ☺

X sure la sis. Anak sy naik sikit bintik2/ruam. Terus stop pakai mandian sampai hilang bintik2 tu. Jika ada daun sireh. Elok mandikn. Utk kepastian sis refer dr.

Anak sy pn Dr cakap campak, xblh pakai ap2 sabun pun dy mkin bnyk sabun kene stop dulu,sy cuma pakaikn dy bedak je..,alhamdulillah mkin baik

Cuba pergi check balik. Sbb anak buah saya pernah kena mcm tu. Doktor kata campak mulanya tp lpstu jd mcm tu. Jumpa doktor balik, doktor ckp kayap.