Aslam ibu2 sape pernah kena mcm ni time prgnt..saya dah 6week mcm2 ubat dah sapu x jadi nape2 jugak ..ad tips x

Post image
44 Balas

Sy pon kene pregnant kedua ni😥 mase second trimester mmg terok sgt2. Pastu ade pegi jumpe doc kulit kat klinik suren kat keramat. Ok lah byk perubahan. Pastu berjaga2 bab sabun. Sabun basuh baju n basuh pinggan mmg tak sentuh dah, pakai glove kalau nak guna. Sabun mandi pulak pakai sebamed jek. Harap2 ni alergic time pregnant jek, n harap gak lepas bersalin nnti hilang . Ubat2 gatal time pregnant mmg terhad. Nak inject mmg takleh sbb steroid kuat

Makan Treaplus dari Charms sis. Pulihkan kulit dari dalam.dari alahan Dan elergik. jgn risau xde pengawet xde kologen. Antioksida dia tinggi.membantu menghalang radikal bebas dari pemakanan Dan persekitaran. Kemam2 jer, kanak2 pn blh mkn. Sy dh mkn.mmg cepat sembuh. Alahan kt keliling ibu jari kaki, kulit jd kering, pedih mcm kena ulat air.skrg dh okey. Klu nk blh wasap kakfa 01127518312.nnti kakfa share

Fuhh seksanya. I lepas bersalin jadi gatal gatal tangan, kulit kering, and ada air bisa dalam kulit. Sebab sabun botol baby sama rasanya. Tukar sabun and ulang alik klinik sampai dapat ubat yang serasi. Last last serasi pakai uniflex cream, works wonder! 3 hari dah clear gatal and kulit makin sembuh. Kena try and error jugak sampai serasi.

5y ago

Saya belikan yg ini jugak utk isteri. Menjadi. Alhamdulillah. Belum pulih sepenuhnya tapi ada improvement

Cuba sis try air akar kayu amirna.. insyaallah kita iktiar slagi mampu.. sy pkai kt kucing sy luka kt telingga belubang besar.. hari² sy titik kan.. alhamdulillah sis..dlm smgu cmtu dah beransur pulih.. kulit pon cntik..bulu kucing pon tumbuh semula..kt fb byk org jual sis.. cuba sis carik..kot ade yg dekat ngn area sis..

Sy penah kena mcm awk. Gatal segatalnya. Menangis tiap mlm kdg2 garu sampai x sedar diri dah berdarah. Dekat 3 bln juga la, mcm2 jenis ubt da doctor bg sapu still x elok. Last2 sy elak kn dr kena sabun pinggan, sabun baju segala jenis sabun la even klu bela kucing pun elak kn pegang. Gatal tu kurang la.

5y ago

Ini salah 1 cara jga.klu terpaksa guna jga, guna glove sbgai protect dia

Sis... Sy pun tgh kne mcm sis.. Stu jri ja.. Dh mcm2 pkai.. Still gatal n pedih... Last2 bila gatal sgt2 sy spu je minyk gamat... Alhamdulillah kurg skit.. Dn nmpk kering skit kulit tu.. Tp dia x hilng trus la.. Dia bleh kurgkn gatal tu dn ok skit dri sblum ni

Mak sy mcmni sis. Keseluruhan 10 jari dia mcmni. Sakit kalau kena air. Sy pnh cmni tp tak teruk. Ini disebabkan sabun basuh baju. Sis pergi klinik nanti dia check tahap apa seriusnya kulit sis tu. Nanti dia bg ubat ikut tahap. Ada sabun ada krim apa semua.

Kalau rendam dgn air garam suam okay tak ? Sy dulu selalu kena sebab ekzema tetiba. Sy stop dulu makan makanan yg boleh buat gatal2. Pastu sapu krim putih dari sensei. Tapi tak tahu la kalau awk kena time pregnant ni dikira pembawakan baby 😅

Cuba mandi gan syampu daun bidara, sy pon mcm sis jga.. Age teruk, sampai berdarah2 pedih,sakit,nk pegang apa pon xboleh, tp bl saya amalkn mandi syampu daun bidara, alhamdullah dlm masa 2 minggu ok sembuh sampai sekrg..

Saya prnah kena gini. Malah lebih teruk. Kedua2 belah tgn kena. Hbis semua hari mereka, brdarah😭 Alhamdullilah skrg dh sembuh. Tapi x ingt pula apa nama krim tu. Boleh beli dkt pharmacy atau, Watson, guardian