Makanan sesuai

Hi nak tye, 1trimester kn perut bru je mkn tetiba lapar lagi, lpstu kerap masuk angin. Mknn ape yg nk bg cpt kenyng n xberkali2 lapar? 😩

10 Balas

ibu mengandung memang cepat lpar dear normal je , tapi jangan makan sekali dalam portion yang banyak "eat for two" , tapi makan sedikit2 tapi kerap . lepas makan nasi , makan snacking yang berkhasit mcm buah or kacang2 . tapi sebaiknya makan buah dulu baru makan nasi ye . lepas makan nasi snacking kacang (kacang gajus , kacang macadamia) kacang yang berkhasiat tau mommies , jangan bedal kacang tanah pulak 😂

takda jawapan specific kalau awak tanya makanan apa yg bg cepat kenyang, sebab kita berbadan dua kan 🤭 saya trimester2 baru kerap lapar time tidur pun boleh terjaga sebab lapar, mmg dah standby biskut oat dengan air tepi katil kalau tersedar makan jelah sambil mamai mamai tu pastu sambung tidur balik but nurse pesan makan je banyak kali kalau lapar tapi postion sikit, berat badan kita pun kena jaga juga

sama macam saya.. saya perasan, kalau makan selain nasi, perut akan rasa sebu2 mcm tu. pagi2 mmg akan rasa lapar tp sy perasan bukan sbb lapar tp angin. jadi, saya try buang angin dulu, mcm urut2 perut mcm tu, terus rasa okey. then, mmg kena ada snack btw heavy meals. tp jgn benda2 manis. nanti sebu balik perutnya.

saya mkn jee awak apa yg saya rasa nk mkn. janji kita happy and x de masalah apa².. hahahaha. nnti berpntg bnyk x leh mkn. so, enjoy je rasa lapar tu .. kerap masuk angin tu, maybe sbb pembawakn hormon kot..

ibu mgndung mmg mcm tu sis.. mmg cpt lapar.. sbb baby pun nk mkn.. btw sy cdg pagi tu makan dhulu buah sbelum mkn nasi tp kurgkn minum air . mkn dlm kadar sikit tapi bila lpr balik mkn la ikut cra sy bgtau tu

atas perut masing².. ada orng mkn biskut dah kenyang.. ada mkn nasi air, ada orng mkn nestum je hari² kenyang.mcm sy roti je mampu kenyang lama. kena try and error sis

kurma, kekacang, buah2 , sy makan nasi tp mcm susah jek.. biskut air susu kotak slalu prepare dlm beg

sy msa mula mengandung ank ke2 , sy mkn je janji mkn mknan yg siht

Makan sikit tapi kerap, setiap 2-3 jam makan, selang2 dgn buah2 pun ok

mcm saye.. xbleh nk mkn..bila mkn trus rasa loya nak muntah ... fuhh