folic acid

Nak tnye ibu2 kat sini..xpe ke kalau sepanjang mengandung tapi tak hri2 makan folic acid yg dc bgi? Sebab kdg2 terlupa nak makan..n nk tnye kalau mengandung mmg kena hri2 minum susu ke?

5 Balas

Better to take folic acid daily sbb folic acid tu pun helps in iron absorption.. takut nanti hb low pulak. Susu tu depends on individually actually sbb kalau sekadar low fat milk tu calcium x byk pun so end up Dr still akan suruh ambil multi vitamins or calcium pill.. tapi if maternal milk formula some Dr x recommend to take daily also cuz first thing takut nanti mom dpt diabetes due to high sugar content and secondly takut nanti baby overweight kalau mom GDM and end up kena bersalin awal pulak..

5y ago

Ok tq for info Puan😊

Susu tu kena ikut individu. Stgh orang tak boleh minum susu, boleh ambik pil kalsium. Penting utk baby & mommy. Sbb baby nk membesar dlm perut, dia akan serap kalsium dlm badan mommy. Sbb tu kita sakit pinggang, sakit gigi waktu pregnant. So mommy kena consume makanan/minuman berkalsium tinggi.

5y ago

Ok thnk you mommy😊

Folic asid kena ambik hari-ii...utk elak baby tidak sempurna...susu ambik hari-ii pun boleh lagi baik utk kalsium bby dlm perut.tapi klau lebih ambikk nti bby tembam..susah nk push...😬😬tapi utk kebaikn bby ambik je..

5y ago

Ok tq puan😊

Saya nurse suggest makan before tidur. Saya pun bukan jenis consistent utk makan ubat semua. Husband siap suruh set alarm utk makan ubat 😆

5y ago

Mknanya folic acid ni boleh ambil sbelum atau selepas makan la ye? Sbb kdg2 terlupa makan smpai mlm pun sye tk mkn..kalau puan ckp sbelum tido pun boleh ambil, lgi senang😊

Saya mkn ubat 30 minit Sblum breakfast.. So tak lupa utk mkn. Susu tu kadang2 je Minum. Ikut mood 😁

5y ago

Oh i see..folic acid ni boleh ambik sbelum atau selepas mkn ye?