Dh on obimin perlu folic acid lagi ke?

Nak tnye mommy2 kat sini. Saya dh week 14. Masa saya awal2 tau saya pregnant, saya trus makan folic acid. Then 1st appointment kk, doc bagi obimin n cakap xyah makan folic acid dh. Till now x makan. Tapi i ade baca, sebenarnya kena makan juga folic acid. Then xpe ke makan folic acid balik.? Ke camne? Ke dh ckup dh obimin tu?

4 Balas

Dengar apa yang doktor kt kk bgtau awak, which is makan obimin sahaja. Sebab dlm obimin dah ada folic acid jgk. Daripada percaya sepenuhnya sumber yang dibaca, lebih baik rujuk semula dgn doktor untuk kepastian.

klu dlm kandungan first trimester perlu sis smpi week 12 tpi klu y dh masuk second trimester xperlu lgi sbnrnya sbb obimin dh cukup ada folic acid. y saya baca lh sis

Boleh je nak ambil lagi folic walaupun onimin dah ada folic. As long as tak melebihi dose ibu mengandung. Apa pun, refer dr awak untuk kepastian

check ingredients obimin tu, kalau dah ada folic acid, tak perlu ambil lagi dah folic acid