Bintit merah Lepas demam

Hi. Nak tnya yg pemgalaman? Ni campak atau ruam after effect demam panas? Baby da 4hari demam, da sihat, esoknya naik merah2 ni.. ada baca dlm tap bnyk yg kata xperlu concern akan hilang. Tapi if saya bawak ke klinik, apa yg doc akan bagi ya? Soalan yg untuk pernah alami. Saya tanya dlu before ke klinik kjp lgi. Atleast ada knowledge sikit sblum jumpa doctor Edit : issue settle!! Da bawak ke klinik, blood test semua normal. Doctor check kata Sbb allergic but not sure allergic apa Sbb rutin Daily yg sama but for me still rasa after effect demam. Doctor bagi calamine lotion untuk sapu. Alhamdulilah pagi ni bintit kat baby da makin hilang. Baby pun da back to normal ☺️ thank you for those replied!

Bintit merah Lepas demam
12 Balas

Hi, Puan! 👋 Ya, normal bila timbul ruam akibat demam panas. Cumanya nak tahu ia demam campak atau tidak hanya dengan melalui ujian darah. Jika ujian darah positive measles, ya itu ruam demam campak. Jika negative, ia hanyalah ruam disebabkan oleh demam panas. Anak Puan gatal gatal tak bila naik ruam tu? Anak saya pernah alaminya. 3 hari demam kemudian naik ruam merah dari kepala sampai kaki. Pergi klinik ambil ujian darah, result negative. Konklusinya hanya ruam panas biasa. Bukan campak. Doktor takde prescribe apa apa cream sebab ruam anak saya jenis yang kering tak berair. Cuma prescribed PCM sahaja. Kalau bagi cream (calamine lotion) tak sesuai sebab sifatnya mengeringkan kulit. Doktor hanya akan prescribe cream jika ruam tersebut berair. Ruam anak tak gatal cumanya bila berpeluh akan tak selesa. Jadinya sepanjang anak tak sihat saya hanya pakaikan pampers, mandi pun air biasa dan sapu body lotion je untuk moisturizing. Kalau air suam lagi pedih ruam tu. Ini pengalaman saya la. Harap membantu 🌹

1y ago

Semoga anak cepat sembuh 🌹

Anak saya 9 bln bru lps kena memula demam 3 hari lps tu terus naik ruam mcm ni pergi klinik doc cek dia kata bkn campak sbb xjmpa ibu so dia ckp ni ruam lps demam so ruam ni akn hilang dlm 2-3 hari dia bg ubat radang n tahan gatal dannubat sapu je so dont worry

Doc ckp ruam lps demam je haritu doc bg calamine lotion sbb demam dh ok cuma naik merah2 ni kt muka dan badan, xde gatal dan baby ok je x meragam. Dua tiga hri pastu mmg hilang laa merah2 ni. Bole je awak nk bwk jumpa doc 😁

1y ago

Ok thank you. Saya bawak time kk buka kejap lagi

roseola virus puan...tp xde apa yg perlu risau...bintik bintik tu akan hilang nanti...anak saya masa baby 2x kena...mmg demam akan tinggi utk beberapa hari, bila kebah naik ruam mcm ni...

Tengah alami ! Anak saya pun 4 hari demam panas, lepastu ni naik bintik bintik satu badan. Dah 2 hari, today nampak reda sikit. Hopefully cpt hilang! Get well soon to our babies

anak sye dlu pun mcmtu sis naik ruam,,sye bagi minum air kelapa,, Alhamdulillah bnyk ruam keluar tapi tu la kesian selalu nangis sbb ruam tu miang

Ruam disbbkn panas lepas tu dia naek demam campak amalkan cream alor vera insyaallah lega la nnti

anak sy pernah kena macam nie lepas deman,tp nanti dia hilang sendiri 2,3 hari..

ank sy kne mcm ni

ruam panas je tu