Demam panas sewaktu 13 minggu.

Salam. Saya nk tanya ada ke ibu mengandung yg demam di awal trimester. Saya demam waktu 13 minggu, suhu 38.9. Check semua negative, doctor beri panadol dan antibiotic (azitromycin) lepas demam da okay, naik pula bintik merah tapi tak gatal tk rasa apa cuma merah je mungkin allergic pada antibiotik. Sebelum mengandung tak pernah ada allergy ubat. Alhamdulilah skrg da pulih. Cuma nya sekarang saya timbul rasa terlampau risau sebab orang cakap kalau demam panas waktu awal mengandung anak boleh effect jadi mcm tu la mcm ni laa. Sampai ganggu emosi sgt2, kerap menangis, solat nangis, tidur pon nangis. Kdg tgh makan pon mengalir air mata. Usap perut asyik sebut "mommy minta maaf" sambil nangis. Sebab terlalu takut rasa bersalah sebab tak jaga kesihatan betul2. Walaupon keluar bila perlu dan pegi kerja pakai mask, cuci tangan, makan yg sihat. Saya first time mom. Normal ke utk rasa mcm ni dan betul ke apa yg orang2 cakap tu? 😞 Saya baca di internet pon banyak result keluar kata boleh effect baby. Doakan saya dan baby ye

5 Balas

kite yg 1st time mom mmg akn overthink sgt². ape² yg kite tau bende akan effect pasal baby mmg cepat sgt sensitive n nangis. sy pn alami bende ni.kene sentiase mintak Allah bantu supaye hati tu tenang,kdg² xde pape tp sbb kite emosi je n terlalu risau.jd mintak Allah bantu supaye kite ni tenang dan positive. semoge yg baik² saje utk sis n bb..

5mo ago

aah. selalu overthinking. lagi2 skrg emosi tak stabil mudah sgt menangis and terlebih risau. terima kasih puan. doakan saya ye

sy pernah demam awl kehamilan jgk dulu.kene covid 19.pegi kecemasan gigil2.kuarantin dirumah shj.mkn mcm biasa walau deria rasa tawar dan hilang deria bau.syukur,anak lahir sihat sempurna.sis jgn terlalu sedih.kuatkn semangat utk cpt sihat.mkn vit c,buah oren.

5mo ago

Insyallah nanti saya amalkan. First time mom 😂 jadinya apa je perubahan kt badan semua nya risau. Kalau boleh nk beli sebiji machine ultrasound tu letak je kt rumah tgk baby ok tak

Fikir +ve mommy..Insha Allah xde ape2..bby sihat..nnti sis scan tgk perkembgn bby mcm mne..skrg ni bnykkn minum air masak 2-3 liter..bila dmm biasanya body dehidrasi..then mkn mknn sihat..ubat semua jgn tinggl..jgn bgi emosi tgnggu, nnti stress bby dlm perut.

5mo ago

aah saya mmg banyakkan minum air masak. and now jadi lebih berjaga2. itu lahh, husb pun pujuk jgn nangis selalu nanti kesian baby. berat saya pon tak naik ikut yg nurse sarankan sebab demam and tak lalu makan. insyallah doakan saya ye

sis saya pom deman plus air kencing kotor , saya boleh tahu deman sbb keluar darah sekali lendir. saya nangis takut risau dgn kandungan saya. asyik overthinking je , semoga baby sihat selalu 🤲

5mo ago

ye sis. alhamdulillah sis lepas mkn ubat doc bagi alhamdulillah xkeluar dh darah. tapi kena bedrest sngt sbb mudah cepat letih perut rasa xsedak kalau terlalu penat. Saya 2kali gugur taun ni . last bulan 9 terus pregnant yg skrg ni . tu yg risau nii. sbb doc dh bagi tau kena jaga jaga sbb sebelum ni dh gugur 🥲

38.9 tak lah tinggi sangat, belum sampai paras bahaya. jangan risau. doa banyak2, moga Allah jaga.

5mo ago

Insyallah. Doakan saya ❤️❤️❤️