X pantang lps bersalin (2021)

Nak tnya sja yaa . Sy first mlahirkn msa umur 19, dn hdup sndiri dgn kzn. Kiranya skg dh 2tahun . Tp lps mlhirkn tu sy lgsung x pantang, and tak jaga apapun pemakanan/minuman/aktiviti. 🥹 Single parents not married ya,lgipn sgt young i msa tu bru hbs2 sklhh ttiba dh beranak. Family pn xnk jaga , jaga diri sndiri ja la🙂🙂 Ada effect x dimasa akan dtg disebabkn x pantang tu? Spnjng tu smpai skg Alhamdulillah msih baik2 , ank pn dh bsr. Maaf brtnya 🥹

9 Balas

Awak mesti takut2 sbb momokan org bila tak jga pantang nnt dh tua sakit sakit.. Sy umur 26 waktu beranak anak pertama.. czer dan pantang pun mmg main2..dalam pantang air ais, laksa, pulut mmg dh bedal.. slps 3 tahun pregnant anak kedua so far takda masalah apa apa.. tiada masalah kesihatan, tiada kencing manis & so on.. Kalau nk mnjaga badan, bukan selama 44 hari pantang shj..kalau nk jaga, kna jaga jgk even selepas pantang.. ni kdg 44 hari kemain rebus rebusan, sayur ulam tak tinggal.. tp hbis 44 hari bedal mcm esok dh nak mati dgn manisnya masinnya, dgn mknn berminyakknya.. Nk kekal sihat, jaga gaya hdup kita.. sentiasa jaga makan, sentiasa exercise.. sentiasa positive thinking.. ada duit lebih blh buat full body checkup.. Jangan risau ye, mindset kita ni pun penting.. just have a healthy lifestyle.. blh ke page dr imelda di fb, dia byk betulkan balik mitos2 yg melibatkan wanita.. dan sgt bagus..

Sy pun bersalin anak first tahun 2021. Czer. X pantang mana pun sebab masa tu lebih banyak kat hospital jaga arwah anak. Sy maintain jaga pemakanan je. Ada masa, pegi round2 pusing taman dgn family. 2023 ni sy bersalin anak no 2 pulak. Bersalin normal. Masa pregnant je sakit sana sini, tenaga x kuat mcm masa pregnant anak first, tapi lepas bersalin, alhamdulillah ok je setakat ni. Baby pun nak masuk 2 bulan dah 😌. Org tua2 dok sebok pasal pantang lepas bersalin sebab nak suruh jaga badan je, konon2 supaya suami x cari lain sebab lepas bersalin, semua berubah. Tapi kadang2 yg over tu yg pening nak ikut. Ada benda boleh ikut, ada benda x payah pun x pe. So chill je. Jaga lifestyle yg baik, ok dah 😊

Sis pn mcm tu yank.. 2021 pkp kan ketat nak amek tukang urut memg payah sgt… nak kene buat surat kene g balai lah… so pantang sendiri… sis cuma jaga pantang mkn je… kaki pn nasib baik suami pndai urut bg surut bengkak, cuma tak bernasib baik nak bg susu bdn je… now sis tgh pregnant anak ke2, dah 8bln… Alhamdulillah semua baik2…

Nak kepastian diri ok ke tak, buat pemeriksaan kesihatan penuh di klinik kesihatan termasuk paps smear. Buat juga ujian kesihatan mental melalui DASS (search je DASS) , buat online pun boleh. Tak terlewat untuk jaga pemakanan, gaya hidup sihat; tidak merokok, bersenam dan elakkan stress. Mudahan semuanya baik tanpa mudarat.

If tak pantang mknn minuman tu xpe , asalkn urut , sbaiknya skng cri tukang urut org salain , sbb mcm spupuh sy dh 2 ank xde urut last2 rahim dia terturun smpai trkeluar , nsib ade mak sy bolh urutkn

sye pun pantang x btol.. sye buat ape yg buat sye selesa je.. sye rse pantang nie mse utk ibu adapt dgn persekitaran bru je.. ape pun yg kte buat, asalkn kte selesa..ok la tu..

Setiap org berbeza beza. Ada badan yg tahan, ada badan yg sensitif. Jd bergantung kpd penerimaan badan awk macamana..

Sya bersalin umur 19tahun smpai anak ke 5 xde pantang,,n now preg anak ke 6

In sha Allah baikbaik je.