TAK PANTANG SANGAT

Sya mkn x pantang sgt time preg ni.. Sya mkn ja apa yg sya selera.. Kcuali mknan2 yg bleh mnyebabkan risiko gugur tu mmg dielakkan la kan.. So, sya rsa, mommies smua, mkn ja ikut selera korg.. Cuma berpada² ☺️☺️☺️ xkan la msa preg bpantang lps preg lg la berpantang.. Jd msa skg ni mkn ja apa yg mulut tu nak mkn ? msa berpantang tu nt hehe

10 Balas

Sy pun sependapat juga makan tapi berpada2. Makanan manis jgn terlalu byk nanti sangkut gdm. Kalau tinggi garam nanti darah tinggi pulak. Makan buah utk bantu kekalkan hb. Banyakkan minum air masak utk elakkan dehidrated. Jgn lupa makan sayur2 hijau juga.

4y ago

Betul sgt2

Tak pantang sgt tp sebaiknya kena jaga kuantiti dan kandungan apa yg kite makan. Sbb apa yg kite makan tu menentukan kesihatan baby kite juga, jgn main belasah segala makanan pulok. Makanan berisiko setakat amik rasa 2-3 suap cukup dah.

4y ago

Yes.. Sbb tu sya ckp berpada2.. Dan mknn yg berisiko xelok elakkan..

Betul tu. Haha. Kalau yg mak sy cakap tak boleh, sy ikot je. Tapi bergantung atas tubuh seseorang, ade je yg makan nenas pon okay je. Rezeki masing2. Tapi sy memang tak makan la nak2 1st trimester.

4y ago

Ow ya ka sis.. Ada juga yg mkn nenas ok ja? Waa.. Tp sya klau nenas mmg xbrani la.. Sbb brisiko kan.. Sya hri tu tau2 preg dah msuk trimester kdua 😂

makan je apa nak makan. sy pun tak pantang. suami sy kata kena nak kena pantang . kalau risau try sikit2 ,kalau okay makan je . hehe

4y ago

Kan sis 😆

Sbnrnya xbyk pon yg kena pantang...cuma 1st mom ni byk sgt yg mereka takut...sbb tu rasa xberani...😊

4y ago

Kalau yg rajin bertanya pd org dulu2 ok la..ni ade yg agk kurg rajin nk btanya od org dlu...apa mknan pon blh je mkn cuma kene berpada😊

Betul sis. Saya sokong. Tapi bila dah masuk third trimester senak perut nak makan. Huhuhu

4y ago

😆😆😆

Betul tu..mkn je..tp makanan yg dikatakan boleh menyebabkan keguguran saya elakkan..

4y ago

Btl tu sis 👍🏻

selagi mampu mkn , mkn lah . tapi mkn beringat

4y ago

True👍🏻

Yup..cuma elakkan apa yang xboleh je

4y ago

Btl tu

Btul tu sis.. 😉👍

4y ago

👍🏻