baby kick

hi..nak tnya berapa bulan yer dapat tahu baby kick...sy dah 19 week tp masih tak rasa apa2..dan sy tak tahu rasa macam mana? perut sy pun x bape nmpak lg..kekadang rasa risau pulak..pergi cek pun doctor x scan sy nak tahu keadaan baby..knape yer...blh ke kalau sy pergi scan dkt swsta?

12 Balas

Sy tiap bulan mmg pegi scan baby kat klinik swasta. Melainkan bulan tu ada temujanji scan kat hospital gov. Means tiap bulan mmg kena buat scan. Tu yg sebaiknya doc kata. Senang nak detect kalau berlaku apa2. Sekarang dah 22weeks pun belum rasa any gerakan baby. Ada yg kata, bila baring rasa meletup2 or gelombang bawah perut itu lah gerakan baby. Tp sy tnya nurse, dia kata bukan. Huhu. Takpa lah, yg penting baby sihat kat dalam kan. X sabarnya nak rasa baby kicking ☺

5y ago

Haah, sebulan sekali takpa scan. Jangan hari2 je sis. ☺ yup, blm rasa ada gerakan yg ketara lagi. Bila scan alhamdulillah baby ok. Membesar dgn baik.

Kdg bergantung pada org tu jugak. Ade yg rasa baby kick seawal 16 week, ade yg 20++ week baru rasa. Mcm sy masa 18week baru rasa baby kick tu. Blh je awak nk g klinik swasta untuk scan. Dkt kk mmg die jrg nk scan kita kalau awal2 ni sbb KK biasanya ramai patient melainkan dh 9bulan nanti baru die scan. Kalau kt tmpt saya scan 2D paling murah dkt swasta RM45. Ade klinik yg caj mahal sikit.

Depends pada sesetengah orang . Yang mana dah pernah mengandung sebelum ni , 16 weeks dah boleh rasa dah . Dia rasa macam baby jentik perut kita . Halus je rasa dia . Kena alert la . Tapi bagi yang first time , 20 weeks ke atas baru rasa . Tu dari pengalaman saya la . Heheh

5y ago

Hahha . Tak sis . Dia jentik memang halus je rasa . Sesekali tu mesti rasa . Nanti dah 33 weeks macam saya , dia dah besar , senak oo perut bila dia pusing , sekali dia kick dekat rusuk , fuhh boleh tahan jugak ngilu dia 🤣

Saya week 19 rasa mcm angin2 meletop dlm perut, and mmg takkan perasan pun kalau kita tak baring atau dlm keadaan yg statik. And yes better pg scan kat swasta, nak tgk development baby 😊 insya Allah semua okay aje, saya week 22 pun tak nampak perut.

5y ago

tq awk bg pndapat..

Saya masa 17,18w rasa dah dia bergerak.. Tapi gerakan yg halus. Rasa macam angin je gerak2 dalan perut.. Masa 19w baru rasa gerakan yg agak kuat.. Sebab masa tu letak tangan kat perut.. Tiba2 rasa mcm dia tendang or something mcm tu lah..

sy skrg pun dekat 18w still x rse gerak baby ngn perut pun x nmpk lg... mmg sebulan sekali sy akan pergi klinik swasta scan baby nk tgk perkembangan die...

5y ago

owh...harap semua ok kan..

Saya rasa baby kick masa 18weeks sekarang.mlm yg baby aktif best sgt bila pegang kat perut dapat rasa lembut ja kick tu😍

5y ago

Nanti akan rasa sis.Sis kena lebih alert, rasa mcm kena jentik pun ada lembut ja .😘

saya start 20 weeks baru dpt rasa baby gerak 😊

5y ago

skang dah bape week..

owh..tq yer..kkdang risau kan...buntu pun ada..

5y ago

aminnn...terima kasih...

Sy 20 week bru rasa