saja nak tau

nak tny pengalaman ibu2 ye......usia kandungan mana yg paling tepat? based on kiraan period kita @ masa doc scan? sbb x sama kan.....kiraan masa scan akn selalu kurang dr kiraan period tu ...

9 Balas

Mcm sy kiraan period Sama je dgn doc scan, and setiap kali scan mmg xlari byk pun kiraan, so kitorg ikut je period utk kira edd. Jadi edd ikut kiraan period, cuma maybe klau scan dia lebih sehari dua je. Nak tahu tepat lg kena tanya doktor time checkup. Biasanya kan mmg doc terus bgtau kan edd (expected delivery date) awal2 kita gi cek tu, follow yg edd tu je, Xyah pikir dah nak ikut scan/period. Cuma mmg time scan akan lari jgk sedikit sebanyak dgn edd. Tapi takde nak kena ubah la edd, unless mmg lupa last period/tak teratur, tu lain cerita plk mmg kena revise balik edd. Ada cara dia nak kira edd. Kalau rasa perlu nak tahu, tanya la doc time checkup. Kalau cukup je tahu bila edd, follow je edd yg doc dah kira kan. Conclusion dia, tgk edd yg doc kira kan

And ikut scan pun, bukan setiap kali scan setiap kali tu la umur kandungan berubah. Dia akan follow scan yg paling awal, di mana dh nmpak viable pregnancy (maybe bila nmpak kantung, janin, heartbeat apa semua) utk tetap kan bila edd. Then, Kalau doc dh tetap kan edd based on scan tu, follow je edd tu. Takde nya setiap kali scan nak berubah edd tu. Naya plk nak pikir bila edd betul akuuuu Kalau scan dpt lebih kurang period je, nasib baik la, xsusah2 pening nak kira mcm mana

Kalau ikt kiraan period saya... Saya dh 6bulan..tp bila doktor scan.. Usia kndungan skrg bru 3bulan😅 sbb lps kwin.. Period xtratur. 3bulan xperiod. Bulan ke 4 bru pregnant.. Tu pun xsmpt period lg. Dh positif pregnant. Sbb tu mula2 hrtu nurse pun confius. Tp saya tahu, saya mmg xpregnant slama 3bulan saya xpriod tu. Sbb saya kerap cek kt klinik luar & klinik besar., lpstu sllu cek upt & opk..

Iku dox nk flloe edd ke redd https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat ☺️

kiraan period ni kadang tak betul sangat sbb kadang ada je lupa bila, average period pun xsemua org 28hari. dh tentu la scan paling tepat sbb boleh nampak ukuran baby seiring dgn usia kandungan

Ikut scan. Kalau ikut period, tarikh persenyawaan kita yg tepat tu kita tak tahu bila. Jadi kiraan scan tu la yg paling tepat untuk anggar usia kandungan dari size janin

kalau pengalaman sy sama dua2 tuh.. biasa nurse/dr akan terangkan kenapa lain @ sama kalu kita ty. cer try tanya2 deh

Biasanya ikut scan tu sis

ikut pada first scan