anak luar nikah .

nak tanyaa , saya mengandungkan anak luar nikah , skng dh kawin . masa sye kawin anak sye dh 16w .. lps dye lahir , blh ke bin/bnti ayah dye .. sye confiuss .. skng dh 29w6days

32 Balas

Kalau ikut hukum haram ber bin/binti pada ayahnya sbb terhasil di luar nikah. Ni utk menjaga nasab keturunan Muzakarah Fatwa Kebangsaan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-57 (“Muzakarah Fatwa Kebangsaan”) yang bersidang pada 10 Jun 2003 telah membincangkan mengenai Anak Tak Sah Taraf. Muzakarah telah memutuskan seperti berikut: Anak Tak Sah Taraf ialah: Anak yang dilahirkan di luar nikah sama ada akibat zina atau rogol dan dia bukan daripada persetubuhan syubhah atau bukan daripada anak perhambaan. Anak dilahirkan kurang dari 6 bulan 2 lahzah (saat) mengikut Takwim Qamariah daripada tarikh tamkin (setubuh). Anak tak sah taraf tidak boleh dinasabkan kepada lelaki yang menyebabkan kelahirannya atau kepada sesiapa yang mengaku menjadi bapa kepada anak tersebut. Oleh itu mereka tidak boleh pusaka mempusakai, tidak menjadi mahram dan tidak boleh menjadi wali. Rujuk Kompilasi Pandangan Hukum Muzakarah Jawatan Kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (hal. 206-207) Tapi utk undang2 malaysia boleh la rujuk link tu https://my.theasianparent.com/cara-buat-surat-beranak-anak-luar-nikah

5y ago

kurang fahamlahh. macam mane tu ye??

Base on pengalaman saya, saya nikah masa kandungan 4minggu. Baby bersalin, jpn nak letak nama anak berbin kan ayah dia. Tapi saya taknak, sebb saya tau anak tu terjadi hasil dari luar pernikahan. Kat dekat dunia mungkin saya terlepas tapi tidak dekat akhirat. So saya decide untuk letak bin abdullah. Saya pon ad tanya pihak jpn, memang anak diluar pernikahan tidak boleh berbin kan si ayah even tu ayah kandung dia. Kes saya dia ingat bunting pelamin, tu yang dia nak berbin kan nama suami.

5y ago

Bukan ke kalau kawin kat sana, bila nak daftar sini kena denda.?

Sy nasihatkn sesiapa yg ada anak perempuan,tlg jaga bhse awk semua..jgn kecam @ hina org yg pregnant anak luar nikah sebab mse depan kita xtau..lebih2 lg kita ada anak perempuan..yakin kee nasib anak2 kita semua baik nnti?ingt yee..iman tak dpt diwarisi..kalau percakapan kita ada penghinaan,itula yg Allah akan uji pada mse akan dtg..hati2 😊

knpa sis khwin dlm keadaan bebadan dua?tok imam tau ka x?sslu nya klu tau dia xkn lpas,klu awk p pjbat pdftran dlu ya blh bin kan degan nma suami jji dh nikah ja,tp skg dh x blh lagi cz ada undg2 baru..awk kena letak bin nma2 allah,tp pada ruang bapak awk blh letak ats nma suami awk,tp klu ikot hkum agma bdosa bila ank tu prmpuan nikah nanti lain jd nya klu awk ttp nk ltak nma suami awk..

Kalau anak sis lelaki mgkn xkan jd masalah bila nak kawen nnt. Tp klu prempuan, bila dia nak kawen, ianya akan terbongkar sendiri wpun puan xnak bgtau. Tp puan, kawen masa mengandung x sah ye. Klu dlm tempoh mengandung better puan jgn tgl bersama sampai anak lahir. Anak dah lahir nnt puan nikag semula dgn ayah baby tu. Benda mcmni seeloknya buat senyap2 utk tutup aib si baby.

Kalau jpn mgkin bagi..6bulan ke bwh..tp stahu saya diorg hanya ltk maklumat bapa..tp bin/binti tu xboleh..tp pape pun puan sndiri tahu status anak tu..kalau anak perempuan still xboleh berwali kan suami puan tu skrg..sbb persenyawaan tjadi sebelum pernikahan berlaku..😥

Klaw sis seorg yg beragama islam..better sis p tanya ustaz@ustazah ye..sis xperlu tanya dlm ni..n satu lg sis xperlu mention sis penah mngndung ank luar or dalam tu..sbb tu masa lalu sis..xperlu pun org lain tahu..mf ye sy hanya bg pndapat sj..

5y ago

Ya betul sy pun tau..tp xperlu untuk dri sendri mention kan ap yg slh kita dh buat..itu saja..just nasehat sj..hal agama biar pihak jbtn agama islam @ jpn yg uruskn diorg lebih arif..

Dari pnglaman saya sndri..xbleh berbin/binti ayah nya..sbub dah lbih 3bulan..saya dlu xbleh bin kan suami sbub dah lbih 3bulan..tpi butiran bapa dlm surat beranak nnti bleh bleh letak butiran suami..cuma bin/binti jaa xbleh..itu ikot pnglaman sya 5 taon lpas laa..

4y ago

Hi tapi butiran nama Bapa masih boleh tulis la ? Lepas baru bersalin baru boleh bernikah ? Sebab saya hamil anak luar nikah 3 bulan , tapi bf saya orang Buddha . Perkara macam ni kena nikah Sevenoaks bersalin ? Skrg tak boleh khawin ya ???

Pesanan sy, sis boleh rujuk ustz atau ustzah. Maaf dan lagi satu sekadar perkongsian kalo boleh tak perlulah di hebahkan yg sis lahirkan ank luar nikah. Cukuplah sis n keluarga yang tahu. Biarlah aib tu sis simpan.

Rasanya tak boleh. Sbb kalu ikutkan xboleh kawen kalu pregnant. Lepas bersalin baru boleh kawen. Kalu kes sis ni rasenya kena akad nikah balik nant. Tpi cuba dapatkan perhatian y lebih pakar. G pejabat agama. Ye la risau jugak kan

5y ago

Kan.. Ade gak dgr mcm tuh..