Anak luar nikah

Sye tengah mengandung kn ank luar nikah skrg 34week... Sye thu sye slh n sye insaf... Persoalan nye sye bernikah dgn si dy time bby 5week something...bby nie blh ke berbin kan dy...n sye pun dh bercerai dgn dy bln 8 aritu... Mcm mne nk buat sijil lahir bby nnty... Mohon bagi pencerahan kepada sesiapa yang ad pengalaman... #firstbaby #seriusnanya #bantusharing

16 Balas

Semoga dipermudahkan urusan awk dik.. Pergilah refer pejabat agama.. Selagi awk masih ada mak bapak, rujuk dn pergi dgn mak ayah awk.. Bnde hukum hakam mcm ni jgn dibawak main.. Kesian kt ank tu bila dh besar esok.. Kita org islam, ada agama.. Yg lepas biarkn berlalu.. Buka buku baru.. Hmm.. Knpe la masih wujud lagi lelaki yg jenis mcm tu xde tanggungjawab.. Keluarga nya pun haihh.. Ntah la.. Sabar ye dik.. Bykkn bersbar.. Besarkn ank tu dgn elok.. Ank tu x bersalah.. Igt.. Jgn buang ank tu jika apa2 berlaku.. Bg kt org yg nk ank.. Jika awk mampu jaga smpai bila2.. Igt.. Awk dh buat dosa, jgn tmbh lg.. Semoga dipermudahkan urusan awk..

4y ago

Amiin mudahan...

kalau ikut hukum Islam, anak luar nikah memang tak boleh bin atau bintikan kepada ayahnya. walaupun kahwin pada awal2 hamil. sebab ini sangat berkait dgn warisan harta dan wali untuk anak perempuan. tapi kalau urusan daftar nama di JPN, saya rasa boleh kalau tarikh perkahwinan tak kurang dari 6 bulan semasa bayi lahir. boleh confirm dgn org JPN pasal ni. saya nasihat kan, tak payah bin/bintikan kepada ayahnya jika Pn beragama Islam. guna nama2 Allah. walaupun takde nama ayah pada nama, maklumat bapa dlm sijil lahir boleh letak nama ayah kandung. ni saya belajar dari fb Syed Azmi

4y ago

Terima kasih

so far ikut pengetahuan dari kakak, kalau tarikh nikah dgn tarikh kelahiran anak/kejadian anak contrast. tak boleh berbin nama si ayah. tapi ini atas pengetahuan dari orang lain. mungkin boleh refer ke pegawai yg lebih berilmu dalam hal2 ni.

ikut hukum nya x blh..sbb kalo nikah dalm masa mngandung jd ank tu tetap x sah taraf.. lagi 1 lau ada ank lain jgak mmg akn jd ank x sah jgak dlm hukum islm..law dah bersalin nikah blik n dapat ank lain plk baru ank2 tu sah..maaf ...

boleh nk buat surat beranak...bwk potostat surat cerai awk..n potostat ic bekas laki... hukum tu memang xboleh berbin kan ayah nye walaupun dh kahwin..hukum xboleh..tapi hukum tu kena tnya ustaz la...

dh kawin lpstu cerai ? mcm tu eh ?? 😅 kurang fhm .. nk bt sijil ank nnt blh je walaupun ayahnya takda .. awak lh urus nnt , cuma dkt maklumat ayah tu jd kosong ..

4y ago

Kne paksa dgn keluarga.. Bg dy just untk tutup malu je... Sbb si laki dh ad perempuan lain

Sy rasa bab ni awak kene tanya pada yg pakar..sbb bnde ni bukan boleh buat main.. Isu besar ni.. Ape2 pon sy doakan semoga urusan awak dipermudahkan k..

Setahu saya awk boleh berbin atau bintikan ank awak dengan nama bapanya asalkan USIA perkahwinan awak lebih 6 bulan.. bukan usia baby dalam perut ye!

4y ago

Dlm 6 bln jgk usia perkahwinan nie sblm bercerai

Cuba refer dengan pejabat agama. Setahu saya lah kan, even kahwin time early pregnancy pun tetap tak boleh nak berbin kan bapaknya.

Ikut hukum islam, hamil sblm nikah x blh dibinkn dgn nama ayah ny, walaupun sis dh nikah dgn ayah nya