Preg luar nikah

Sye dh preg 3 week,anak luar nikah,partner ajk kawin n dlm proses kawin scpt yg bole,insyallah bln 3,mama sye dh tau n ade fmily sye yg dh tau,dieorg ok cume mcm x setuju saye kawin muda sgt,sye 20 partner 23 thun ni,kwn sye ckp kne kawin awal sgt,saving x de,stresss sgt trsepit kt tgh2,patut ke sye gugur kn baby ni?org sekeliling x setuju sye kawin ,dieorg sruh sye gugurkn baby ni n kumpul duit dulu tpi pakwe sye ckp simpan baby ni ,tlg sesape yg dlm ni bgi pndgn n nasihat #ankluahnikah #ibumuda

13 Balas

Kahwin je sis at least laki nk bertaggjwab.. n tu pn tanggungjawab sis jge.. dh kahwin bertaubat spye xbt dosa tu lg.. ade hikmah ape yg berlaku.. dh kahwin jiwa kene kental jgn asyik pk ape org kate.. dh kahwin nt bt sesuatu semua niat kerana Allah insyaAllah sis akan happy.. baby tu xberdosa.. sb ape yg jd semua atas tindakan sendiri.. so sis jage lah anak sis baik2 nt ye.. hidup xkn lari dgn ujian.. moge sis sntiase kuat, positive n dktkn diri dgn Allah. Moge dipermudhkan

Dah kenapa pulak org sekeliling nak halang awak kahwin ni sis? Your partner dah ajak, nak bertanggungjawab dah bersyukur dah. Kahwin jelah. Percaya pada Allah. Rezeki tu akan datang. Kenapa awak nak kena dengar cakap orang sekeliling? Awak tahu kan dalam islam berdosa gugurkan kandungan. Jangan dengar cakap orang sekeliling, semua tu bisikan syaitan je.

org kt kg sy ni umur 14 kawen sis. sebab preg luar juga. ☺️ selamatkan baby tu tau sis?❤️ biarlah satu je dosa yang kita buat. dia tak salah. sis kuat. dia tahu ibu dia kuat sebab tu dia berjuang untuk hidup dalam rahim sis. 🥰 kawin , tebus balik salah tu. saya doakan semoga segala urusan sis dipermudahkann 🤲❤️

Dik, adik akak kahwin umur 17thn,tp bkn sbb hamil lah,sbb nya masing2 dah suka sama suka. So kahwin jelah demi anak tu. Anak tu tak bersalah, jgn digugurkan dik,berdosa besar 🥺 klu boleh nikah, nikah je dulu,xyah fikir pasal duit,nnt baby tu akan bwk rezeki, insyaAllah

Jangan gugurkan bayi…ramai sgt org kat luar yg nak kan bayi..kalau rasa tak mampu nak jaga bagi kat org jgn gugurkan..umur tu hanya nombor..tanggungjawab tu yg sebenarnya..ada ja org 18 tahun kawin ok..yg da 40 tahun pn kalau xda tanggungjwb x guna

Kawin jelh lmbt cepat kena kawin gak janji dia srs klau kita je beria baik pk dulu 😅 lg satu bkn senang nk dpt anak ada org kwin bertahan tak dapat anak tau , ingat anak dan bertaubat ..dekat kan diri dengan allah stay dengan org positive..

Umur 20 bukan muda.. Sy kawen umur 20 juga time study.. Dah rezeki dpt kawen awl.. Jgn pikir bab gugur tu.. Dosa besar.. Biar la org sekeliling awk. Tu.. Bukan awk nk hidup dgn dia

kalau ikut hukum .. nikah boleh . tetapi tidak bole bersetubuh sampai da bersalin .. anak tak bole di bin atau bintikan pasangan walaupun tu org yg buat awq mngandung ..

Pakwe dah ajak kawin.. Sis kawin ja selamat kan baby. Baby tak salah pon. And umur 20 bukan Muda untuk menjadi ibu.. Baru 3w awal lagi masih boleh menyimpan

2y ago

betul saya pun kahwin umur 19 suami 22 skrng tgh mengandung saya 21 suami 24

Islam haram gugur baby. Cukup dgn dosa yg dh di buat. Kawen taubat bina hidup baru. Insyaallah lebih tenang.