After effect cucuk depo

Hi. Nak tanya yg ada pengalaman cucuk. Ni first time saya cucuk even anak dah 2(nak proper merancang). Baby Pun baru 3month.Masa saya cucuk first time, saya on Period, and ikutkan now patut Period tapi da bnyk hari tak dtg. Ada bersama tapi buang luar. Perasan lepas cucuk effect dia sakit kepala n pinggang yg teruk. Ni mmg Side effect dia ke? And ada spotting coklat lately ni. Tapi kuantiti yang sikit. Mmg akan mcm ni ke?

10 Balas

Sy pun pernah amik depo ni.. tp stop sbb xtahan side effect dia.. hormon mmg xstabil, sakit pinggang n tulang punggung mcm nak mati.. sblm ni aktif je angkat berat, buat kerja berat2 tp after amik depo cepat penat,sakit kepala yg teruk, mood pun xstabil..selera makan bertambah tapi nak makan benda manis2 je, nasi memang xusik..so sy amik pilihan stop depo.. dekat buku pink ada bgitau jenis perancang dan kesan sampingan..

sy cucuk first n last rasanya depo ni. next cucuk awl bulan 3. rasa xnk ambil dah. tukar perancang lain. sbulan period 2x. dah la skali period tu sminggu lebih. darah pon bukan jenis yg sikit2.. kalau spotting sikit2 ok la jugak. ni mmg serupa je smua period nya banyak. xselesa. depo ni mmg kacau hormon . ingtkn kacau yg sikit2 je.

Samalah saya sakit belakang sangat sangat . Rambut pun gugur teruk sampai macam nak botak dah kepala ni . Nak ambil pil risau terlepas makan habislah . Anak pun baru je 3 bulan .

1y ago

Sama lahh penyakit lupa ni memang melekat je susah nak hilang . Saya sakit belakang tambah teruk sebab dulu pernah epidural . Ni ambil depo lagi kuat sakitnya . Tak tahu nak macam mana dah serba tak kena . Emosi makin menjadi jadi

Aah mmg sakit kepala and belakang. Tapi nanti dia hilang sendiri sakit tu. Period sy pun lambat dtg, akan jd spotting je tp nanti tunggu another month cmtu keluar period betul.

Mcm sy cucuk depo...Mmg lansung x datang period,Berat badan naik mendadak...boleh kata hari2 sakit kepala...Last2 stop je...Rancang sendiri..Bru la period regular smula.

iyaa sis memang side effect akan bnyk brgntung dngn orangnya..sya pn mcm ni..sbb tu brhnti pkai depo..tpi klw sis dpt tahan dngn side effects dia its oky truskn je

Sye first ambil depo..setakat ini xde lgi side effect tpi ad spotting sikit mcm drah coklat2 nurse smlm pn buat pap smear dea kta sye nk period dh

sy pon cucuk depo 2019 ,lps cucuk mmg akan rasa pening mual smua ade n period jd xteratur ..2021 stop ,rancang sndiri ..mmg ad spotting coklat sikit²

1y ago

Lama tak sis spotting tu? Saya masa ada spotting ni. Perut sakit mcm segugut n kerap membuang pulak.

Sy depo alergik satu badan. Padahal sebelum ni xprnh alergik. Period jdi lambat, rmbut tu gugur mcm ada cancer

depo mmg ganggu hormon.. terutama period

1y ago

rancang sndri perlu kerjasama yg kuat antara isteri dan suami.. suami pkai kondom atau pancut luar tp tetap berisiko tinggi jgk utk lekat..isteri jgn diam lyn sedap je.. tny suami dh nk buang ke atau dh buang belum.. remind pada suami buang luar.. slps tu track kesuburan guna opk.. nk mkn pil atau sebarang perancang blh tp jgn ikut org kena try and error dulu dan bincang dgn misi.. sbb badan dan hormon kita tidak sama..ada org oke ada org x oke.. klau pil wajib disiplin pada masa dan diri jgn lewat jgn buat rasa nk mkn ikut suka