Pil yasmin atau cucuk depo

Hi mommies! First time mom here. Mommies boleh share tak pengalaman makan pil yasmin atau cucuk depo? Apa side effect and macam mana kitaran haid lepas makan atau cucuk tu ye?

10 Balas

Sy first time mom, anak bru 9 bulan Lepas czer, terus on Depo sbb ada Susu badan(sy exclusive pump), total 3 kali suntikan May/Aug/Nov 2023,lps tu minta tukar ke pill sbb -mood swing teruk(sampai meroyan) -xda keinginan bersama husby -xpernah dtg haid -berat badan naik 5 kgggg Pump Susu dri 5 oz makin hari makin kurang, last2 tinggal 1 oz sbb stress mood swing, beli milk booster beratus pun xdpt tambah Susu bdan🥺 Last2 decide utk tukar pill, & slowly stop pam Susu. KK bagi pill Desolon, makan hari yg sma dgn appointment suntikan depo, bru makan hari ke 3, husby kesian tgk sy baring sja sbb headache teruk(working hour paling sengsara). Lpas tu decide trus mkn yasmin, sambung je next day selepas Desolon jam yg sma juga. Buat msa skrg pening tu ada, tp x seteruk kes Desolon tu, mood swing hilang, husby pun comment ada perubahan mood, x moody & mengila🤭 Ini pengalam sy lh sis, for me this journey kna trial error dlu, ikut badan juga sbb effects dia berbeza, kdang ada juga yg xdpt trima yasmin. Yg penting dah bersalin ni kna check up juga, some pill xblh ambil klu ada penyakit mcm high BP etc

Sy pnh on yasmin 3 tahun. Ini pros bg sy, -regular period -clear skin -light to no bleed -no weight gain -less mood swing -no headache -mild to no cramp during period Bergantung pd badan masing2 ya. Bg sy tkde cons, sbb sy mmg mkn on time set alarm pkul 7pm telan je mcm gula2. Sntiasa ad dlm bag klau nk kluar berjln. Cuma dh ad ank, sy decide implanon je sbb mudah bg sy, sbb alarm skrg pun mcm x dgr sgt bila busy 🤣

3mo ago

Tak sakit sbb sblum cucuk dh dibius dulu.

Saya pernah guna both Yasmin & depo. Depo masa tengah guna ubat chemo. Kes saya, saya tak period langsung semasa on depo. Tapi bila stop, 3 bulan keluar darah tanpa henti. Jumpa gynaecologist, dia bagi ubat untuk hentikan pendarahan & makan Yasmin untuk susun semula aturan haid. Dekat setahun makan Yasmin, baru mula plan IUI. Memang unik untuk setiap pesakit. Tak semua effect exactly sama.

haii. saya da try depo. depo period normal je datang tapi tulah dapat detect ad cyst, doc sruh stop depo. lagi 1 sepanjang 3tahun pakai depo, tiap kali lepas bersama suami mesti bawa akan pedih melecet. tak tau la kenapa. then lepas bersalin anak kedua, amek pil oralcon. Alhamdulillah semua oke. cyst pon tak muncul da. lepas bersalin kali ketiga ni pon akan amek pil oralcon jugak.

Biasanya ikut badan,macam saye ambik depo berat naik and tak period sepanjang ambil depo,period sikit je 3 hari and tak banyak mcm dulu kalau period tu pn dtg 1 bln je bulan seterusnya tk dtg,untk pil yasmin ramai cakap ok and paling bagus sis kene try and error bru boleh tahu mana yg ok

Pil yasmin sgt ok bagi saya.Walaupun harga dia mahal sikit,tapi byk kelebihan.kulit cantik badan still maintain,period regular.Saya ambil pil yasmin dlm 3 tahun lebih nak masuk 4 tahun juga.Saya stop 2023 bulan march,sebab nak pregnant.Bulan 5 lekat.Now kandungan dah 36 week 1 day.

sy on yasmin ok lah sethun lbh..lps off 3bln je kosong pstu pregnnt blik,alhamdullillah..yasmin ok sbb period dtg mcm biasa..muka xde jerwat n glowing ..

ats bdn masing2 sis. sy mkn yasmin ok cuma kdg2 termiss ubt tu yg bahaya

Ikut badan. Ada ok ada tak ok. Kens try and error sis

depends