zincofer

Smlm g kk nurse bg zincofer..try mkn sblum subuh rasa loya pening nak muntah je..mmg mcmtu ke??sbb sy selalu ambil ubat awl pgi..

20 Balas

Sya pernah mcm ni juga makan zincofer muntah pepagi sbb ambil ubat b4 masuk ofis lepas makan zincofer 30 minit mcm tu trus lembik muntah2 Time tu ingatkan maybe ni la kot morning sickness sbb ank sulong takda pgalaman 🤭sya try x ambil sehari ubat tu x muntah. lepastu cakap dgn doc dia suruh tukar ambil iberet tapi kena beli sendiri la 😋 Alhamdulillah tak loya apa pun hb pun cantik je tapi awal2 agak sembelit juga la kena minum air byk2 now dah 35weeks still consume iberet so far okay 😁 .

Saya pernah dapat ubat zincofer,makan ja trus muntah...last2 tak makan . Hb rendah. Jumpa dengan doc...doc bg ubat iberet folic 500. Kalau doc or nurse tak bagi ubat ni. Boleh beli di farmasi iberet folic 500. Sebab ni untuk kebaikn kndgn kita,kuar duit untuk kebaikan dri juga.

Just now mkn zincofer,,dlm 30 minit terus muntah...i mkn before take my meal,,sb nurse ad ckp mkn zincofer sebelum mkn lg elok supaya cepat serap..hmm esok try lps mkn then tunggu dlm dua jam baru bole mkn zincofer...klw muntah lg..tukar iberet folic...

5y ago

Sme la sis...😭 i pun klw bole tk nk mkn..tapi hb i rendah 😭

Saya pun pernah dpt zincofer. Mcm2 cara makan saya da buat tapi still muntah n pening mual2. Kena bagitahu doc/nurse kalau tak sesuai dgn ubat tu, nanti dorg tukar ubat. Saya dpt obimin, alhamdulillah ok sampai skrg consume obimin.

Sy xboleh mkan ubat tu..mmg pning mntah ambil msa mna pon mmg xboleh msuk tekak try maltofer sy dah cba hb naik menyacak.sbab sy ada thalassemia.kk bgi mcam2 vtamin..hb naik turun ja..bila dah strt maltofer alhamdulillah hb naik..

Biasanya saya makan vit sblum nak tdo.. kalau makan pagi, mmg zinkcofer ada bau kurang menyenangkan dan rasa nak muntah.. lagi² kalau sendawa.. mmg x tahan.. tu saya makan seblum nak tidur.

Saya makan zincofer sebelum tidur. Tapi 2 jam sebelum tu perut kena kosong. Then nak baring tu telan dulu tidur terus. So tak rasa sgt la loya nk muntah sebab tk sedap tu 😁

saya pon ada dpt smlm.. g pakar scan perut pakar ty ada ambik pape vitamin ke saya xde lagi.. tp ada dpt zincofer.. pakar tu ckp xpayah mkn ambik asid folix je...

5y ago

zincofer ok.kalau tak ok doc tak akan bagi ke ibu mengandung..dalam zincofer dah ada asid folic..macam saya dulu.asic folic makn sampai kandungan 3bulan pertama.lepas tu tukar zincofer.asid folic ada dalam setiap ubat ibu mengandung.lain hosptal lain ubat yang dibekalkan.macam ipar saya.klinik tak bagi zincofer.dia bagi obimin.kalau sis tak boleh telan zincofer..sis boleh cuba iberet folic.

Saya penah try mkn 2 kali mlm sblum tidur mmg munth jgk . saya tukar ubat iron . klau tk ssuai boleh mntk tukar ubat .

5y ago

Stkat ni rasa loya pening ngantuk..ubt y dlu okay je..

Cuba simpan dlm peti sejuk.. inshaAllah boleh hilangkan bau zincofer tu dan kurangkan rsa mual

5y ago

Ohh yeke nnti sy cuba..sbb ubt letak kat luar je selalu..