Sex after miscarriage

Hi nak tanya! Sy gugur 7w first baby & skrg dah 2 minggu. Darah pun dah kering and sy rasa healthy. Also dah start buat kerja kat rumah. Just because still rindu dgn baby, I cuba make myself busy. And few days ago pun sy paint rumah sbb nak tukar environment & emotion! 😁 Bila boleh bersama suami ye sbb since after pregnant, sy tak bersama dgn suami. It has been 2 months now. Dr kata lepas 2 minggu boleh bersama suami tapi sy confuse. Sblm period dah boleh bersama dgn suami ke atau kena tunggu period dulu? #pleasehelp

13 Balas

Saya pernah gugur masa 7w jugak tahun lepas. Doktor pesan lepas 3 bulan baru bersama balik sbb nk badan betul2 sihat dan ready. Lepas 3 bulan, kami bersama then Alhamdulillah baby pun lekat. Sekarang dah 8 bulan tgh tnggu hari nk bersalin je ni. Buat masa skrg ni pantang dulu then buat research sikit bila masa subur sis. Bila dah period tu, boleh kira hari subur dah. Jd bila dah masuk 3 bulan, sis dah tahu bila hari subur then takde lah buang masa dan tenaga hehe

8mo ago

Saya ok untuk tak bersama, suami pun ok. Jadi takde masalah untuk kami berdua. Ikut badan masing2 hehe

Salam. sy pun gugur 1st pregnant bulan 2,2023 haritu, baby 3,4 weeks mcm tu. mmg tunggu 3 bulan. ATAS NASIHAT DOKTOR SAYA....bulan May br bersama balik. mmg doc suh 3 bulan., mmg lekat alhamdulillah skrg pregnancy ke 2, baby dlm kandungan dah 5 bulan . nasihat: better u cek dgn doktor yg cek u haritu dan tnya dia sendiri sbb dia tahu ur medical history dan sebagainya dan boleh bg advice better.

Mcam saya pernah gugur masa 6week… doktor bgtau atleast 3bulan pantang untk tdk brsma suami… tapi saya dgn suami decide untk 5bulan tdk brsma sbb saya nak bg rahim tuh btul ii kuat balik… lepas saya pi ngurut before period angkat peranakan… alhamdulillah slpas 5bulan saya pantang… saya dan suami ad rezeki next baby… alhamdulillah sekarang pregnant dh 5bulan.. due 2024…

Pengalaman sy tahun lpas gugur, 8w.. lepas abis darah, boleh bsama da.. tp ikut bdn seseorg la.. klu ase mcm xselesa tangguhkan dl.. klu ase ok, truskan..🌸 Tp klu bsama tu pastikan la bjga2, klu boleh prgnant balik lpas 3bulan lpas gugur ye.. bukan pe, utk jaga rahim kt.. luaran nmpk sihat.. dalaman kt xtau 😊🥰 Pe2 pun sy doakan sis dapat baby thun ni ye.. 🥰

saya gugur 13w darah kering trus bersama suami. lpas 2kli period lekat semula. klau u gugur bersebab u jngn mengandung dlm msa 3bulan ni n keep mkn folic acid. bersama boleh jee tkkisah bila bila. tpi jngn mengandung awal sngt risau rahim blum kuat. i bca komen ada yg tunggu 3bulan bru bersama, kita gugur bkn beranak

dri pngalaman sy dlu.. lps je drah dh kering n kita yakin kita dh brsedia ok je.. n nk lg ok ble kluar cecair jernih(tanda subur) dh bolh on blik.. mcm sy ggur xprlu cuci so doc suggest 2 mnggu je.. klau mmbabitkn cuci dlmn kne ambek mse skit dlm 3bln mcm tu... nk bg btol2 pulih

better after period.. just incase klu ade rezeki dpt baby lg, snang nk kre usia kandungn nanti.. n it also prove hormone dlm bdn da back to normal (ble da period after gugur)..

tggu prd sis. min 3bln after missc ntuk cubaan pregnant smula . sy dulu ggur 11w bulan Oktober 2022, priod dtg blk bln Desember. Bulan February 2023 lekat blk alhamdulillah skg 34w.

8mo ago

sis ni tnya bila msa sesuai untuk bersama bkn msa untuk mengandung.

mf tnya mcm mne leh ggur ya.. sy bby ke 2 yg sulung dah 5tahun lebih.. skrg dah 7w tp terlebih risau

8mo ago

selagi takda spotting/bleeding, inshallah semua ok. makan folic acid jgn tinggal, kurangkan kerja berat. bila cukup 8-9w boleh scan & ambil tarikh appointment buka buku. keguguran berlaku bila janin ada kecacatan genetik/tak dpt survive. jadi janin tu berhenti membesar & lama2 gugur.

sis, sy dlu pnh misc jga, doc mmg advice rest dlu, after 3bln baru boleh ready for pregnant..