nak tanya sikit,kenapa masa hamil susah nak buang air besar?nak buat macam mana?

32 Balas

Waktu hamil,hormon progesteron kita tinggi so peristalsis di usus menjadi lambat...sebab tu kita sembelit..minum air putih byk2 n mkn buah buahan ye seperti limau sunkist🙂

Sy pn ms preggy dlu alami bnda yg sm juge..tp sy minum susu frisomumgold dgn byk mkn buah2 an juge minum air suam byk2 bg flush...alhamdulillah so far ok n boleh kurangkn rasa sembelit...

Normal krn hormon progestron sms hamil tinggi menyebabkan pergerakan mknn dlm usus lebih lambat. Iron supplement pun menyebabkan sembelit utk sesetengah org

Ubat iron yg menyebabkn sis sembelit tu.. klau berak keras & brownish/blackish.. tu tanda penyerapannya zat2nya bagus sis..

Amalkan minum air masak byk2 and makan oren sunkist. Saya dulu susah nak buang. Tapi dh amalkan dua dua nie Hari2 membuang

Mkn dried prune pun ok jugak sbb time sy lps bersalin dlu pun nurse sruh mkn prune sbb Ada mslh nk buang air besar

Saya alhamdulillah takde sembelit.. Saya amalkan minum air kosong banyak dan makan buah-buahan.. ☺️

Saya makan buat baru blh buang air , selalu Kalau xmakan Buah mmg xblh buang akr langsung 😁😁

samaa , buat rasa tak selesa , rasa perut penuh and meragam 😪 nak makan pun rasa takde selera

Sy plak,xde smbelit,cume biasa stiap hari msti buang,sjak pregy ni 2hri skli btu dpt buang,