Luka jahitan bersalin pedih dan belum bercantum pada hari ke 17

Hi nak tanya saya dh bersalin hari ke 17. Luka saya masih ada benang, sometimes pedih sometimes tak sometimes rasa sakit mcm melecet tu. Normal ke? Risau dh 17 hari rasa pedih² on and off. Bila saya bukak kaki tgok luka guna cermin nampak luka tu cantik, tapi bila saya bukak kaki lebih sikit nampak ade luka x bercantum mcm gapping tapi tak nmpak otot/daging dekat dalam. Normal ke tu? Itu tanda luka belum bercantum kan? Bukan luka terbukak. Saya setiap hri buat sitz bath 2x sehari, tukar pad 2-3 jam, bila buang air besar/kecil pun tukar pad, lepas basuh saya akan keringkan selama 5 minit guna kipas kecil. Tak tahu mana silapnya luka tak kering lagi and benang x absorb lagi. Risaunyaa sbb saya menguruskan anak prolonged jaundice keluar masuk klinik/hospital nak tak nak mmg kene gerak 🥺

2 Balas

Sayaa luka cantum n completely sembuh bila 44 hari. Which is habis pantang. Jangan pressure sgt pasal ni sebab luka takes time to heal. Especially episiotomy. Yg penting jaga ok. Buat exercise kemut tu kerap supaya darah kerap flow kt area tu. so cepatkan proses sembuh. Makan pain killer bila sakit. Sy mmg biarkan luka sembuh sendiri tk pakai apa2 mcm saranan doktor. Even ubat kuning pun tk pakai sbb hospital tak bagi. Takut try itu ini lg teruk luka.

3y ago

Yes boleh nampak. Lama lama makin besar so sy pi jahit balik kt klinik. Jahit kt klinik tak larut sbb pakai benang, 10 hari mcmtu cantum balik n dah ok luka.

Kalau luka x bercantum lagi boleh cuba apply intrasite gel.. Beli dekat farmasi dalam rm25 mcm tu.. Apply kat tempat luka terbukak tu dua kali sehari.. Sebelum apply lap kering2.. Nurse tempat sy yg suggest.. Alhamdulillah luka cantum elok n cantik

3y ago

terima kasih awk sudi reply post saya . first time dgr nama gel ni 😊