bsp

Nak tanya pagi ni bsp saya 5.6 nurse ckp tiggi so kena jumpa doktor n ambil ubat?nak tanya ubat ape yek?

12 Balas

Hai sis...sy pun sma sblh pg tinggi 5.4, lepas tu 4.2, 4.8, dan mlm 4.9...tp kna jg bg insulin ni...trus jarum kat perut punya setiap2 mlm jam 10...lepas tu ok sdh terkawal...spai lah dekat bsalin lah kita bjarum ja sdiri...

5y ago

Kwn sy pun mula2 kna bg ubat jg...tp tak pdai trun...doc trus bg dia insulin...jd skrg dia mkn ubat dan jarum...

Ubt insulin..saya baru ja kna ambik ubt tu sbb dh 3 mggu berturut2 bsp wktu pg tggi..ubt tu untuk control Kita punya gula,kna diet Sama..saya diet pn ttp bsp pg tinggi,tu yg kna mkn ubt

5y ago

Saya pun sama...ambik metformin pill😭😭😭

Ubat 😅 tu tak tinggi sgt tu.. Tapi dah kira dlm kategori GDM, setahu saya cuma diet control dulu kalau makin naik baru ada ubat @ insulin

awak ikut makanan diet nih... sebab akak ipar saya nurse dia bg awal2 kat sy😊

5y ago

welcome🙂🙂

ptua nya,pg tu klu bole kte jgn srapan nsi lemak..sbb akan mrosak kn result bsp kte..

Doc tmpt sy ckp pagi jgn lbih 5.0, tghari dgn ptg jgn lbih 6.0, mlm jgn lbih 7.0

Eh yeke? Takde lah tinggi sangat tu.. Lagi pun selalunya doc suruh jaga diet je. 🤔

5y ago

Tulah nak tanya diet je

Maybe metformin. But you should monitor diet first before going on medication.

Yup.. utk fasting mmg tggi sbb kna bwh 5.3.. tgk result yg lain dli camne

5y ago

Sama je 5 lebih

Jgan lebih 5. 3 mmol/l