Bsp

Nurse check saya ada kencing manis, so kena bsp, kemungkinan boleh x kalau xnk ambil bsp tu?

17 Balas

Sy Dr awl mengandung knee buat BSP 2minggu skli #wajibBuat siapa yg Ada masalah GDM, gule sy Naik setiap check waktu pagi, bile tghri smpi ke ptg is normal 5, kite mengandung normal BSP adalah 5.4 kalau awk tak nk BSP jdi kn gule dlm darah awk 5.4 , if Tak dpt mmg knee BSP lah setiap 2x seminggu smpi BSP awk jdi normal, sy Bsp paling tinggi 8 lepas 1bln checkup. Dokter Saran kn sy pakai insulin, strt tu knee insulin husband sy terus beli kn 1se mesin utk check darah , tp dlm mse yg sme Dan minum smpi berat bdn sy turun 3kilo then now BSP Sy dh 5.6 kekadang tu Naik juge tp bile sy mkn manis or minum manis tu, sy bnyk kn minum air masak or mineral#cowat aje , tp sy selalu check darah Sy smpi lah skrg kandungan sy sudah 18week.. hope awk knee kuat, jgn skip sekiranya Ada masalah kesihatan, Ada bgus or Ada Tak bgus nya dokter bgi pendapat Kat kite, tp sekiranya dokter bgi awk pil utk kawal kencing manis sewktu kehamilan, sy harap jgn ambik, sbb lepas BSP sy dh normal dokter bgi sy pil utk kawal kencing manis, Sy Tak makn pun, sbb atok sedara sebelah husband dokter, then beliau Saran kn sy bahaya ibu hamil Makan pil kencing manis.. and now sy kawal pesihatan dgn jus mamariam, Hb dgn BSP sy ok Alhmdulilah...

4y ago

Apa kesan mkn pil kencing mnis ye puan?

Berapa bacaan tu sis? Sy gdm on diet, mula2 je kena bsp seminggu skli... Lps bacaan dh ok, Dr bg buat 2 mggu skli... Masa check up tu, nurse ke Dr x bgtau ke risiko ibu yg ada gdm ni? X nak pikir diri, pikir la anak dlm kandungan tu... Esk2 lg byk masalah..

Klu nk kurangkan pegi klinik boleh beli glucometer sendiri & check sendiri. Bila check up tjk result & jgn tipu plak hehe.. Sbb GDM ni byk risiko nya. Buku pink pun sticker dah warna lain.

Wajib puan. Sebb klu x nnti bg effect dgn baby. Bila pgmbilan gula x tkawal olh c ibu. Risiko tkena pada baby. Kesian baby. #TAPSupermoms #TAPactiveusers

Xblh nurse doc akn bsing.. Klu xnk ambk blh tp sggup ke kgmkinan khilngn ank. Doc pnh bgtau klu kncing mnis bhya tuk bby

kalau gdm ade risiko dia sis . better checkk bsp .. tkot laa effect kt bby ..

Kena bsp demi anak, kawal pemakann, kurgkan manis, bykkn mnm air kosong

Boleh x ambik nnti sis kena tadah lh tlinga sis at nurse tu. Hihi..

wajib kne buat bsp. sbb klau gdm tkut effect pd baby bahaya.

lepastu awak memang tak mkn la ye pill kencng manis?