Keputihan gatal and byk

Hi nak tanya normal ke kalau keputihan smasa 14weeks ni sbb kadang2 keputihan byk sgt dan berbau. Risau plk rasa sbb gatal2 dkt miss V. Klau bgtau nurse biasanya diorang bg ubat apa ye, prnh tanya dkt org lain dia ckp nurse akan bg ubat masuk dkt faraj 😰 seram rasa, blh share ke pengalaman ibu2 yg ada keputihan mcm sy ni

9 Balas

Doc akan bg antibiotik,ubat masuk faraj tu sy tak guna pun sebab tak berani….kena jaga spender rajin tukar,makesure kawasan miss v kering…makan yogurt ori and jaga pemakanan insyallah…ni side saya ye pape better tnyr je doc jgn malu sbb bahaya utk baby

saya bru dpt ubat insert bulan lpas . lps 3 hri dtg blk. mkn probiotik pon kejap ade kejap xde. tpi bkn mksud xde tu kering, tetap ade tpi x gatal. tahlaa tunggu nk beranak jelah thap redo je skrng dh 2bulan mcm ni. mcm mcm dh buat

Pergi Kilink Buat Sample kat faraj la.. baru Tau ape Masalah dlm . U kena bagi Tau kat Doctor. Nanti Doctor boleh buat utk you . .ubat insert itu just utk matikan fungus.. n ubat itu x kuat sangat pun ..

Cara sya elak keputihan yg bnyk, tiap kali kencing cuci dengan air dan lap dengan tisu smpai btul2 kering.. memang sehari tu bnyk guna tisu tapi setakat ni tak ada dah keputihan yg bnyk.

kalau dkt rmh pakai kain x pyh pakai spender..lps buang air lap sampai kering..kalau keluar rmh pakai panty liner kena kerap tukar..sy kalau buat mcm ni sehari dh ok balik

yaa kk akn bg ubat insert, sy tk lepas masukkn sbb rsa tkut. lgpon anak 1st. next appt ni ambik sample

Sy pun baru masuk ubat dkt faraj sbb kputihan tp tk bau tk gatal .. kena pantau sis

bg ubat insert tu saja. xsakit pun. klu tak jalan, dktr ambil sample swab.

Kena bgtau nurse, takut detect gbs, bahaya untuk baby