MINUM AIR GULA ?

Nak tanya nie ? besok saya kena minum air gula ? perlu kena puasa ke malam nie ? jam berapa last makan ? please help...saya tak tahu nie...??SEBAB FIRST TIME...

23 Balas

Pkol 10 mlm strt puasa... Boleh minum air kosong shja tp kuantiti sedikit.. pagi esok g kk awal pagi sebaiknya 8 am.. sementara nak tgu pendaftaran bagai lagi.. sblm minum air gula,kena ambil darah dlu satu tube. Then minum air gula time suam² tanpa henti... Then amik darah kli kedua selepas 2 jam.. dlm tempoh 2 jam tu xleh makan ye.. jgn sampai muntah tau sis

Pukul 10 mlm dah kena stop mkn... Tp sy dr anak sulong hingga laa skunk nk masuk ank ke-3 sy amalkan minum air kelapa muda yg ori dr buah tu x letak ape2..minum pg sblm pegi klinik Dan lps minum air gula utk elak muntah...Alhamdulillah menjadi dan results pun Alhamdulillah ok x pernah sangkut...

Pkul 10 malam. Tpi bangun2 pagi tu takyah minum air masak sekalipun. Senang sikit nak hbiskan air gula tu kalu dahaga. Tpi kalu dahaga minum la sikit. Ada yg kata boleh minum air masak, ada yg kata tak boleh.nurse sy kata tak boleh.

Puasa kena at least cukup 8 jam sebelum minum air gula . . Dibolehkan minum air masak kerana air masak tidak mempunyai sebarang kandungan glucose yg boleh mengganggu keputusan ujian gula/mgtt . Harap membantu .

Start puase pukul 10 mlm sis.. mcm sy hr tu.. nurse dh pesan awal2... lps pkul 10mlm da xleh minum n makan...wpun air masak.. sampai la 2jam selepas minum air gule ( dh ambk darah yg kedua) bru blh minum dan makan.

Start kol 10 dah kne stop makan sampai la esok pagi dah habis amik darah untuk kali kedua. Masa pegi minum air gula pastikan bawak minyak angin takut pening nak muntah

Yg sy tahu start 10 malam dah tak boleh nak makan apa2 kecuali minum air masak je. Dah bangun tido pun sama tak boleh makan atau minum apa2 kecuali air masak.

4y ago

Sama2 🤗

Start 10 mlm sampai la ambk drh kali kedua.. ambk drh kali kedua tu slps 2jam minum air gule. Spnjg tu dr pkul 10mlm tu xleh minum n mkn.. 🤗

Sy haritu minum air gula 8am. Sy bgtu nurse sy mkn mlm pada pkul 7pm.. Lagi awal puasa, lagi awal boleh minum.. N lagi awal buka puasa hihi

jgn pikir byk sgt.. releks je... kalau org pikir rasa nak muntah sbb tu rasa nak muntah so be cool k...