Pengalaman keguguran

Nak tanya mommys semua. Boleh share x pengalaman keguguran korang? Kalau boleh sekali punca. Please ?

13 Balas

Sy msa 1st tu complete miscarriage..msa tu 6mggu..xtau sebab apa tba2 je tgk ada darah..mcm kita period..pergi klinik scan xnmpk..esk mlm tu tgk2 kt pad ada ketul..ambil gmbr tnjk kt doc btl la janin dh keluar..scan rahim dh kosong..2nd time gugur msa 11mggu..yg ni sbb bby x membesar dgn elok..scan pn x nmpk heartbeat semua..mlm tu start spotting..pergi hospital..drip air sbb dh start demam..tggu bg masa dlm 2mggu utk turun sndri..esk tu bleeding dlm kereta msa otw balik kg..sblm tu dh start contraction 15 mnt skali cmtu..admit ward kna d&c..sbb ada cebisan yg tertinggal kt rahim..tu pengalaman yg xkn sy lupa smpai bila2..sy pantang mcm org bersalin..doc nasihat 6bln lps tu bru blh mengandung..bg rahim btl2 kuat n sihat..skrg alhamdulillah bby dh 7bln..

Gugur Sept 2019, 13 minggu.. Tiba2 ada lendir darah sikit, scan kat PAC, baby takde heartbeat dah.. Doctor kata punca mgkn sbb sy stress & bnyk fikir.. Yg tu sy admit, mmg sy stress.. Tggu 2 mggu utk baby jatuh sndri.. Tak sampai 2 mggu, sy sakit perut, rasa mcm contraction.. Bersalin mcm biasa, kat PAC je, teran 3x,baby kluar.. Complete miscarriage, takde D&C.. Warded 1 malam je.. Skrg tgh pregnant lg, dah 30 minggu.. Sepanjang pregnancy ni, mmg cuba utk positif, boleh kira pakai jari berapa kali je nangis/stress.. Insyaallah, semoga Allah permudahkan semuanya sampai la bersalin nnti..

4y ago

berapa lama akk tunggu nak lekat balik?

Mcm sy gugur 17minggu..dr start pregnant sy slalu mimpi yg pelik2..kdg2 tu rasa mcm betol2,nk bukak mata pon kdg2 susah,kena lawan bru boleh..tp sy abaikn je..xda nk jumpa mana2 ustaz pon..kdg2 slalu jugak bleeding tp pegi klinik doktor ckp.okay je..siap mkn ubat kuatkn rahim..kdg2 tu slalu jugak nangis,stress..smpai la raya pertama taon lepas prut ada rasa sakit pas tu ptg tu air ketuban da pecah..raya keempat baby keluar sndiri..da ckup sifat semua..skrg dh pregnnt balik..da 36 mnggu..tp.kdg2 timbul rasa besalah..tringat anak yg dulu sbb xsempat nk jaga dia

1st gugur sbb angkat barang berat time kerja 2nd brubdpt kerja baru tgh meeting ttbe Spot kluar trus pg hospital dr ckp xde nadi tgu seminggu ttbe bleeding teruk pergi hospital bby x de dah dr cuci time tu skli still tebal mlm maduk OT cuci Dnc time tu x sedar bile cek I gugur sbb stress kerja .lpas sbulan I decide berhenti after 6month I mgndung n now 39week da

masa tu sy mengandung anak luar nikah bru 4 minggu dan dah bincg dengan keluarga dan ayah suh gugurkan , jd sy balik kampung buat la mcm ayah suruh buat , msa tu sakit dy rsa mcm kna tarik , tp skrg da kawen alhamdulilah org sma dan tgh mengandung 4 bulan .msa gugur tu mkan pil . dan x buat penyucian lgsg

2y ago

Makan pil apa tu sis sbb skrg saya bersalin czer ank pertama baru 6bulan skrg pregnant pulak pergi hosp gov dia ckp risiko rahim saya bengkak nnti then pecah tapi hosp gov tk amik srs drang tknk gugurkan kandungan saya walaupun drang bagitahu ada risiko

Saya keguguran luar rahim pd tahun 2018 dan perlu buat operation utk buang tube sebelah kanan.. sakit mcm contraction jg..mgkin sbb pecah.. tahun 2019, complete miscarriage waktu kehamilan 9minggu.. terlalu banyak buat kerja.. pendarahan yg sangat banyak

2017 22w++ gugr tnpa sebab. .dlm mse smgu bleeding. .sblm brslin bleeding yg agk kuat. .dri pagi sakit pkul 1030 mlm br brslin. .2019 xtau pon da pregnant. .skmg bby da 6bln. .alhamdulillah. .penantian yg amat bermkna. ank slong 5thun++

sy gugur mase tu nk masuk 10mggu..bleeding and baby x membesar.punca x sure sgt la..mybe kerap naik flight kerap makan angin time tu.even dh tahu pregnant

mungkin sbb kerja kuat sangat jdi Sya ggur..Alhamdulillah rzki mengandung lgi n dh brhnti kja

Sy gugur April 2020...punca xtau.... Bersalin induce keluar kn janin.....