punca keguguran

hi mummy? boleh share tak kt sini pengalaman yg pernah keguguran.. kebanyakannya punca sebab ape ehh? pastu mcm mana tetiba keguguran tu? ade tnda2 tak? atau dlm sekelip mata keluar trus??

2 Balas

Sy baru mengalami missed miscarriage tak ada tanda2 lansung. Tak ada pendarahan walau setitik, tak ada sakit2. Tiba2 msa pi scan baby dah tiada heartbeat. Dah jumpa doc pakar. Punca keguguran dari sperm atau ovum yg tak berkualiti. Persenyawaan tetap terjadi tapi bilangan kromosom tak cukup buat si bayi. bayi tak dpt berkembang dgn sempurna dan tak dpt bertahan. Meskipun baby dpt bertahan sekalipun ada kemungkinan bayi lahir tak cukup sifat.

Sy sudah 4 kali mengalami keguguran. Pregnant 1st-3rd, keluar coklat2 kemudian sakit yang teramat.. tu tanda nak gugur normal.. pregnant kali ke-4, tiade tanda.. cume mase tu da 12weeks tapi doktor scan kantung size 6weeks and no baby.. time tu doktor trus booking wad sbb nk buat DnC 4 hari berikutnye.. sekarang sy tgh pregnant yg ke5.. harap ade rezeki lagi buat sy dan suami.. 😔

4y ago

hi sis..i'm new here😄syukur rezeki xkn salah alamat. nak tny, masa kandungan ke4 tu, knp ya saiz bb tu kecil? adakah sbb bb tu dh bhenti membesar tnpa kita sedar? i hv a case here. bleeding dkt 1mgu (on off) dh n still ongoing. ada cramp but overall x rasa sakit. scan perut, doc kata kantung kosong. then scan bawah, ada nampak bb but it was only 4weeks old and I've ody missed 2months period. Is it normal? risauuu..