Berapa bajet untuk barang keperluan baby new born?

Hi, nak tanya mommies agak2 berapa bajet untuk beli barang keperluan baby new born ye? Tanpa stroller. Saya taknak beli stroller dulu kalau boleh

33 Balas

kena listkan mana keperluan kita. ada org bajet dia 1000. ada org 300. so kena ikut poket kita. mana yg penting, beli dulu. mostly nb nak pakai byk pampers & baju/bedung, tambah2 brg mandi/minyak2. gitu je la. boleh google list2 & ambil ikut mana sis nak. sambil tu tgk2 kt shopee/lazada. beli online senang, murah & brg pun kualiti elok.

2y ago

betul sis..sy setuju..ukur baju di badan sendiri..sy untuk anak 1st haritu xsmpai 500 pun beli brg dia..sbb byk org bg..lg2 kalau baju dgn set mandian..utk yg 2nd ni baru hbis dlm 200lbih je..n tgl nk beli set mandian dgn brg keperluan sy dlm pantang je..

hi sis.. sy belum tahu bajet sebenar sbb buat masa skrg sy beli sikit2 dulu mcm baju2, bedung, tuala dan tilam baby dan kos sy haritu dalam rm200++.. nanti next month baru shopping lg insyaAllah.. tp sy rasa maybe budget boleh capai dlm 500-800.. mgkin kalau sis jenis berhemat dlm berbelanja boleh kurangkan lg budget tu.. tp sy ni jenis x dpt kawal diri 🤭🤭🤭

Tengok bajet sis. Tak beli stroller & car seat lagi. Saya dah habis RM1200 mcm tu. Saya beli kat shopee je murah2, pergi baby expo pun beli sikit je, tu pun yg paling murah dah. Tapi tak tau la banyak jugak habis. Saya sblm prgnant simpan 100 je sebulan. Saje2 suka2. Lps dah tau prgnant baru husband letak fixed amount & akan bagi bulan2 sampai amount tu utk beli barang baby.

saya dalam 300 je untuk standby. tanpa stroller jugak. kalau baju baru takyah banyak beli sebab baby cepat membesar. beli preloved je utk 3 bln pertama. pampers sediakan paket kecik dulu sebab kita tak tahu baby serasi ke tak dengan brand pampers kita beli. lagi 1, minyak telon dgn losyen penting.. sebab newborn ni mudah masuk angin.. kulit sensitif.

sy preg anak kedua tp lain gender dgn ank sulung.brg2 kecik mcm baju nb ade lah bli bpe pasang.beberapa jenis brg ade yg baru.lain2 byk pakai yg lama.tp dlm xsedar berabis 2k jgk 🥹 tu tanpa brg besar mcm stroller n carseat.padahal habis sorting dah yg penting2.mama2 kene bijak pilih tmpat mana nk beli brg ok.shopee paling terbaik 👍

Kalau nak jimat, boleh beli prelove baju newborn, lagipun baju newborn ni tak pakai lama, kalau baby cot ke boleh cari dekat carousell, anything yang boleh cut cost. Dekat fb pun ada mommies yang prelove barang2 baby, breast pump, pantang. Tu cara utk cut cost saya

sy hari tu beli baju skli gus,tuala,bby crrier,tilam,kain lampin,mandian losyen...ngam2 1k...tu powm ad lg brg xbeli..tp mse tu beli kt mnjaku..hrga powm mahal ckit.klu beli shopee lg murah kot...mjur mse tu guna duit kwsp bleh la beli skli gus..

awak kena buat list mana penting Dan tak. pastu kena survey harga.. sbb kne tgok kemampuan jugak sis.. yg penting baju NB jangan beli banyak sangatt. sbb pakai sekejap jee baby dah besar🥲 bajet sy rm 400 -500 tak termasuk baby cot & stroller

2k cntik utk bju keperluan dia smua brng mndian pmpers bju smpi 0-12 mnths smua sya bjet mcm tu alhmdulilah within ja siap extra dpt ksut lgi dlm tu xpi stroller baby bed buaian baby bounce rck smua xtrmsuk laa yea

Sy Pon tak pasti berapa bajet. tapi, Sy syorkan sis beli online je sis. Sy dulu setiap Kali shopee sale, Sy shopping barang baby. murah sikit. dapat collect point. jd dapat la kurangkan kos membeli.