Berapa bajet untuk barang keperluan baby new born?

Hi, nak tanya mommies agak2 berapa bajet untuk beli barang keperluan baby new born ye? Tanpa stroller. Saya taknak beli stroller dulu kalau boleh

33 Balas

Sebenarnya bajet ni bergantung kepada kemampuan kewangan masing2. Setiap individu tak sama. Macam sy dari awal tahu mengandung, memang sy letak bajet paling maksimum akan habis belanja barang baby RM2,000-RM2,500. Lagi pula anak pertama & cucu pertama, banyak kena beli, tak ada recycle 😂 (oleh itu pandai2 la ye menabung & urus kewangan bersama suami anda 💕) Setakat ni, sy dah belanja dalam RM1,800 termasuk barang besar iaitu stroller, baby cot & car seat dan juga barang ibu iaitu nipple cream, maternity pad, breast pad etc. Cuma breast pump, botol susu & alatan pencuci botol je tak beli lagi. Sy hold dulu..masih dalam pemerhatian. Baju baby pun mungkin akan tambah lagi sebab aritu beli tak banyak pun tapi sy hold jugak. Lagi pun baby kan cepat membesar. FYI, semua barang yg sy beli ni, sy beli secara online shj. Sy cuba bandingkan harga, beli online ni lagi murah sebenarnya. Jimat masa & tenaga. Sebab tak larat aihh..nak pi kedai ke kedai cari barang baby 😂 lagi pun tak semua barang ada dalam satu kedai & susah untuk buat perbandingan harga. 6 weeks to go 🤰due date

Boleh bajet 500-800 sis. Nasihat saya, car seat, stroller, carrier beli lepas baby keluar sebab kita boleh tgk mana yg sesuai dngn saiz baby kita. Saya beli awal haritu n baby keluar kecik sgt.. 2.2 kg hahaha so tak guna lgsg sampai la umur 3 bulan baru guna. Tu pun nasib baik baby nak guna. Pastuuu baju baby.. hmm saya beli sikit je newborn tapiii anak sy kecik kan, baju yg selain newborn semua besar2, so pakaila baju yg besar tu 😂😂😂 kelakar sikit la sbb gelebeh. So kalau awak n husband jenis yg kecik kurus, maybe boleh banyakkan jugak baju newborn. Anak sy pakai baju newborn sampai nak masuk 4 bulan😂😂 and alhamdulillah setakat ni semua baju takde yg terbazir tak pakai. Breastpump saya beli yg manual dulu, dh 3 bulan baru beli yg electric tu. Botol susu bagi saya, beli yg 2 oz je dua botol. Cukup dh tu kalau nak breastfeed. Nnti dh nak masuk keje baru beli botol lain pulak. Sbb kot2 terbeli yg smpai 5 oz mcm saya… membazir je tak pakai. Guna yg 2 oz je 😅 Kesimpulannya, ikut masing2 lah nak beli apa hehe.

saya dulu letak bajet rm100-rm200 tiap bulan untuk beli barang baby. bulan 1 sampai bulan ke 5 tu belum beli keperluan lagi tapi dah buat savings paling kurang rm100 klu gaji ada lebih sikit simpan rm200 hehe saya beli barang newborn sikit² tiap bulan. bulan 1: baju newborn 12set kat shopee bajet rm100 (haritu x sampai rm100 sebab ada voucher so lebihan tu masuk saving) bulan 2: sabun mandian baby (beli size kecil takut alergi) lampin 10pcs (nak beli pampers nb pun boleh) yg ni pun tak sampai rm100 bulan 3: bedung, tuala dan lain² (yang ni kalau rajin survey harga boleh jimat tapi saya haritu habis dalam rm100 lebih. bulan 4: sekarang ni sedang tunggu anytime boleh bersalin so barang kena packing sedia, duit yg saya simpan tu saya gunakan untuk beli brg keperluan yg lain pula contohnya 1. tissue basah/kering 2. kapas 3. minyak angin 4. disposable breast pad 5. tilam baby & kelambu dkat sini sa x utamakan katil, besin mandi baby, stroller dan yg lain, baju nb pun beli 1 kali saja sebab yang orang dah bagi hadiah

sy habis rm250 beli brg kecik2 kat manjaku haritu antaranya baju newborn utk hospital 2-3pasang (baju lain da beli), mandian, myk telon, mitten booties, barut, napy rash cream, pencuci botol, cotton bud, cotton ball, diaper mat, kain lap2 baby, wipe tisu, breast pad, alat sedut hingus baby, berus botol. rm250 tu belum lengkap. xmasuk pempes, pad lepas bersalin, nursing bra, botol susu, milk collector, bedung, brg pantang, baby cot, tuala, bag hospital, storage/rak baru utk baju baby bla bla eh byk lagi sbenarnye 😂 total lebih kurang saya habis utk baby rm1000 mcmtu tanpa stroller(boleh beli lepas² pantang). cm brg baby ni lain jenama lain pula harganya. brg baby ni ikut bajet sis yg sbenarnye. contoh kalau pempes sy ambik Drypers, sis ambik Offspring pun udah jauh beza harganye 🤭

Saya dulu listkan semua barang dan segregate kan, mcm barang baby(termasuk barang mandi, bedding etc) dan barang lepas bersalin pantang(cl dan etc). Lepas tu setkan setiap bulan beli sikit2, saya setkan beli yg mahal dulu contohnya best pump dengan baby cot & bedding dan tempah CL. Lepastu baru beli sikit2 barang baby tapi tak banyak sebab selalunya barang baby orang akan bagi. Jadi set yg basic je mcm mitten bot, barut dan baju beberapa helai yg 3-6 month. Newborn 1 helai 2 je. Untuk yg lain selain pampers slow2 beli. Lagi mudah ikut list yg awak listkan pastu survey harga sebelum beli. Budget ikut atas kemampuan awak yea sebab barang baby ada yg mahal n murah, kalau beli sikit2 tak la terasa sgt. Jadi pandai2 atur.

saya hri t u beli baju baby(10-15psg nnt blh tmbah2 sbb baby cpt besar) napkin( 2 set) pampers(1 bungkus try n error jugak x tahu serasi dgn baby ke x) mandian baby ,bedak,shampoo( sy beli travel set sbb x tahu serasi dgn baby kalau serasi bru tambah) handkerchief (7-8pcs nnt bby kerap muntah blh lap2) tuala baby(3pcs) mitten botties (7-8 psang) tilam baby 1 set botol susu&susu(saje buat spare-kalau x beli pun x da masalah) wet wipes(1 pack ada 2 pcs) kelambu baby berus utk cuci botol susu bekas bedak baby cotton buds/balls dlm 700 jugak barut,bedung,topi sy x beli...ada pinjam dri cousin.. kalau sis nk beli pun beli dlm brp pcs je.. sbb x lama pakai pun.. baju baby pun ada orng bagi😁pakai dulu... haha...

brg2 besar mcm car seat, stroller saya tak beli sgt. tapi saya dah spend dlm 1200. first saya spend agak tinggi sbb saya beli brg dkt expo baby & mostly ada brand (cth: anakku, pureen, fiffy) sbb mak saya tak bagi beli online sbb takut kain tak sedap n lembut utk baby. baju2 saya tak beli banyak sgt sbb takut baby cepat sgt membesar. andddd lg satu, brg berpantang saya agak mahal juga compare to beli online. kalau sis pandai jimat, in shaa Allah boleh pergi separuh dari bajet saya lagi2 kalau beli online, mmg ketara murah

1y ago

tapi ada satu tips, mostly brand such pureen, fiffy, anakku tu, expo mmg murah sikit compare to online n kedai

Sy beli sikit2.. Cm stroller, car seat.. Sy cuba cri yg prelove je dlu.. Ade rezeki lain.. Bru beli bru.. Asal pun mmg x nk beli stroller lagi.. Tp kebetulan ade prelove n elok.. Tu beli je.. Bju bby pun x beli bnyk sgt.. Kebanyakkan sy beli dr shoppe.. Sis blh tgk momo house juga..kt shoppe.. So far sy tgk.. Murah2 juga kt situ.. Barut pun sy tgk kt shoppe ade yg jual murah.. Berbanding di kedai2 bby..

1y ago

Sy pun beli tok labour n balik je bju.. N beberapa helai pakaian tok siang.. Bju mlm neneknya dh beli.. Tp sy beli 0-6 je terus.. Memandangkan.. Ukurannya.. Beza sikit je.... Sy pun mngkin berpantang sendiri.. Semoga dipermudahkan urusan sis.. #sy28w

sis saya first baby jugak , Sya beli yang penting ja , mcm baju , napkin , barut2 , mandian n pampers semua . itu Pon dah hampir 1k camto . . pada saya stoller TK penting lagi la kak , ada brg boleh cari kat shoppe n TikTok , jadi save sikit kos kak . . baju nb jgn beli Byk mgkin 3 atau 4 helai je dan yang selain nya kak beli Tros 3-6 . . saya beli baju kat AEON murah sikit dari manjaku .. semoga dipermudahkan sis

kalau saya, sya hnya membeli barng yg penting dlu sprti baju,bedung,pampers,barut, bekung untuk ibu,stokin pantang dn lain lain. baju apa smua tu pon sya beli skit skit ja sbb NB cpt mmbsar. stroller apa smua tu sya x beli lagi. mgkin nanti di kemudian hari. kalau xnak bajet nampak kluar bnyak, beli brg sbulan skli time gaji. cari di online lebih murah brbnding di kdai. bnyak rm juga la beza sbb sya dh survey.