Berat badan

Hi nak tanya, mcm mana pengiraan berat badan sewaktu hamil ya? Sebelum saya mengandung berat saya 60kg. Sekarang dah 19weeks berat naik ke 62kg. Kalau ikut carta, saya boleh naik 0.33/week. Tapi haritu jumpa doctor nurse kne tegur berat naik lebih 0.88

5 Balas

Pengiraan berat badan time pregnant, setiap bulan max 2kg shj mengikut normal bmi. Tp kalau awk mmg overweight sebelum pregnant, mmg nurse bising sikit. Kene makan makanan healthy, elakkan snack yg tak healthy

sis buka buku pink, kt situ ada rujukan ikut bmi sis. (sorry sbb saya xhafal 😅) kenaikan berat bdn ni ia ikut bmi si ibu.

berat saya Lps raya ni kemain naik mndadak😭 takut gk nk checkup minggu dpn. sbb Nye naik Dr 6kg dah ..

Berat naik 3kg raya ni. takut nak g check up esok 😭

12mo ago

hahah saya pun terlebih berat sis masa raya.. tapi bmi masih normal... sebab dab masuk 2nd trimester selera makan dah ada. dengar je la nurse bebel.. 🤭😁 ni start jaga portion makan .

bmi normal tak?