Naikkan berat badan

Hi mommy², mcmne nak naikkan berat badan ketika mengandung..berat dari 60kg drop ke 57kg..now saya preggy 3bln (anak no.3)

5 Balas

Ada alahan ye? Mcm sy ada alahan, drop 1kg plg max. Kdg2 xnaik lgsg. Skrg 7bln. Masih sama brt bdn ni. Susu sy xtahan... Muntah blk sbb ada reflux dlm perut. Buah2 sgt membantu krgkan pahit lidah. Makanan berminyak elak dulu. Buah sy suka betik manis, watermelon, honeydew dan mangga oren tu... Air buah sy suka jgk... Sbb sy krg makan nasi. Muntah2 teruk.

Mungkin 2 trimester baru naik berat badan. Saya masa pregnant pun, 1st trimester berat lepas mengandung lagi ringan daripada sebelum mengandung. Tak selera makan. Tapi on 2nd and 3rd trimester, Alhamdulillah selera yang amat. Berat pun naik byk 🤭🤭

ada alahan ke? mcm sy alhan teruk dari 47 turun ke 42, habis je alahn 3bln mendadak2 pulak naik smpai kena kwal makan, padahal makan mcm biasa. mujur tak sangkut apa2

Sis amalkan makanan seimbang macam telur, avacado, protien, nasi, kentang, keledek,cheese, susu full cream,pisang.

Puan kena rehat byk ni rasanya..kurangkan aktiviti, banyakkan makan makanan sihat, snek selalu..