Masalah Nadi.

Nak tanya mana2 mummy lah yang masalah macam saya. Dokter kata saya ada masalah Nadi laju. Bila kira sampai 100 lebih. Lepas tu nurse suruh datang lagi untuk ambik darah. Kenapa ye kena ambik darah? Ada masalah jantung ke? Sebab cek jantung pun laju jugak sampai 100 lebih jugak. Bahaya tak? Risau jugak. Mohon pencerahan.

7 Balas

Saya pernah kena mcam ni , g checkup kul 2 ptg , maybe pagi tu saya busy bt kerja rumah , pastu masak lagi , mkn2 tngh hari, siap2 trus g klinik , check2 nadi laju , jmpa dr , dr sruh datang esk pagi , pagi pon dtng , still sama nadi laju , pastu trus refer msuk hospital , lepas beberapa jam hospital dh turun nadi tu , satu hari jgak warded , dorng amik sample darah sebb suspect tyriod , tpi alhamdulillah tkde , sepanjang kena warded pon nurse akan check 4 jam sekali , tpi sepanjng dlam ward okeyy dh tk tinggi , esk nya dh bole discharge

awak minum air masak cukup ke? sb sy alami masalah yg sama.. 2 hari sebelum serah diri sy kena warded awal sebab nadi laju. ambil darah pun semua xthu punca...tp doktor bg 2 kemungkinan dekat sy.. samada kurang minum @ due date dh dekat. awak dh brapa weeks? masalah sy settle bila doktor masukkan drip air.. bacaan nadi per second dh turun bawah 100. kalau x 111-113 per second bacaan nadi sy.

Saya mmg ade mslh cmni jgk.. stiap kali checkup aje nadi msti 100 lebih.. smpai sy direfer ke pkar cardio.. da buat test thyroid, ecg, echo semua xde mslh.. sy plk mmg jnis cpt neves especially bile bab2 kaitan hospital ni.. 😅 so doc kate mybe pmbwk baby pn sama wt nadi lg laju.. stakat ni kandungan da 6 bln Alhamdulillah sy n bby ok

sy since week 35 dh start nadi laju. jd kna buat blood test sbb tkut ada msalah lain. alhamdulillah xde cuma hb sy drop below 11. so skrg kna mkn zincofer pulak. sejak mkn zincofer hb sy naik balik n sejak tu xd dah nadi laju. doc ckp nadi laju sbb nk pam oksigen bg kat bby sbb hb low.

kenalah ambil darah, nak buat full blood test tengok apa yg kurang, apa yg terlebih, apa yg ok dlm badan awak. berisiko tu nadi laju sangat... tunggu je doc analysis ok. awak cuba bertenang. buat deep breathing. Doa banyak2. mudahan semuanya baik belaka tanpa mudarat 🤲🌻

2y ago

🌻

Jika nadi laju boleh bhya pada kandungan mommies.. Apa yg dr dan nurse sarankan ikt je untuk kebaikan mommies dan kandungan..

Tiapkali check up mmg kena ambil darah & urine test. Sis ada anxiety / panic attack ke?