Baby scan

hi..nak tanya. klinik kerajaan mmg xakan scan ke dah kalau so far xda mslh dgn kandungan? sb dah scan awal2 je ms 6 minggu & 9 minggu kalau xsilap. tu pun doc minta scan balik mgu ke-9 sb mgu ke-6 cuma nmpk kantung. Tp lps dr tu dah xscan. tnya nurse, dia kata kalau xda mslh dgn kandungan xperlu scan. tp sy google2 jgk psl bila ms perlu doc scan. scan detail ikut kan dlm tmpoh mgu 24-28 kena buat tp kkia xda buat smp skrg. mujur lah ms mgu ke 24 sy dah pegi sndiri ke klinik luar utk scan detail sb hati nak sgt tgk perkembngan baby, so trus la tau jantina sb nak prep brg baby lg. Klinik luar cek, usia baby lebih awal hampir 2 minggu. Skrg, cuma nak tgu kkia scan detail tu xtau bila lagi..ni dah masuk mgu 31. Ke mmg kkia xkan scan smp bersalin kalau dikira kandungan baik2 je?

2 Balas

Ye sis. Pengalaman saya dekat kk hanya tiga kali je scan, masa first buka buku pink(10weeks), 28weeks and 36weeks sebab saya dan kandungan takda masalah. Doctor dekat kk sendiri advise dekat saya untuk buat detail scan dekat swasta.

memang tak sis . saya scan masa first time tahu pregnant haritu je bulan 5. lps tu doktor ckp scan lagi nanti bulan 10 masa ni dh masok 7 bulan lebih dh kandungan sis . memang dia tak scan slalu kalau takda masalah sis