Luka jahitan ada nanah

Hi, sy nak tnya ni.. Mohon sgt ada ibu2 yg boleh beri pendapat yg membantu..sy dah lebih sebulan lps bersalin. Dalm seminggu pertama luka ok je.. Masuk mgu kedua, luka bhgn luar(yg dibawah) tu terlonggar. Ada gapping sikit. Jd rs2 pedih & xselesa amp kena refer emergency hosp ms tu cwk xkwna tahan wad. Luka ken cuci & sojtor bg antibiotic je. Blh balik rmh. Dlm seminggu follow up lg dgn hosp. Ms tu cek mmg jahitan yg ada gapping tu dah cantum balik & tgu ma semvih spnhnya je lg. Yg dlm pula ktanya mmg xda msoh dah cantum cantik elok. Tgu nak completely recover je..so kena cuci mcm biasa pa pakai air je. Sy mmg cuci ikut arahan doktor & pakai air suam tiap kali mandi & ma ke jamban akan alir pakai air paip utk cuci & lap.tp yg dlm tu mmg mustahil jgk nak lap kering kan sb bhgn dlm.. apalg keadaan sy ni mmg kena rush je smp bnda kna buat cpt2 kdg xsmpt lgsg sb baby dah merengek mencari. Nak pendekkan crta, dr mgu lps start ra pedih & xslsa balik mcm rs jahitan tertarik tarik. Mulanya xda ra nak cek entahlah sb fokus kat anak kot dah barai urus anak nak cek diri sendiri pun xda hati dah. Mnta suami, suami buat xdgr je. Lps tu dua hari lps, baru la cek mlm tu pksa suami tengokkan sb sy sndiri xdpt nampak yg dlm tu. Dia cek je, dia kata luka jhtn bawah2 tu ada nanah sikit. Di lap2 pakei kapas bersih. Dlm hati sy dah mula stress sb sy tkut jangkitan & kalau ke hosp tntu kna thn wad & sy xnak tglkn baby slm jagaan ayah si mmg xreti sgt jaga anak..takut nt lalai apa2 jd kat anak, sy yg ibu kena marah sana sini pulak Xpandai jg anak lg la stress sy kan. So, nak mnta pndpt, mcm mn nak hlgkan nanah tu cepat2..nk sembuh sb dah xtahan. Dah lbh sbln spttnya sy dah kuat utk jlankan rutin biasa ni smp bila la nak mcm ni. Skrh ni sy cuma cuci2 pakai air garam suam je guna bebola kapas, losxmandi akn cuci lg pakai tu & keringkan. Sb sy ingt xblh nak sapu apa2 ubat melainkan doktor yg prescribe kan. Kalau ibu2 yg ada pglmn & tahu cara yg sy boleh pkai, boleh komen ya. Terima kasih

1 Balas

beraninya biarkan eh. pergilah balik hosp. suami tu, mmg takleh berkeras ke dgn dia? apa2 jd kt awak sbb dok biarkan..kan lg teruk nti.