Saja tanya

Nak tanya kenapa yer lepas bersalin kena pantang makan laksa setahun?????

18 Balas

sy pantang 7 bulan je hahahaha lpas tu mkn alhamdulillah xjdi apa pn....pntang amik hati mak je...hehehe dah dia x bgi mkn...jnis laksa sama yg boleh jdikkn sakit urat...yg instant ok lagi satu yg buat guna tepung beras+tepung ubi tu kot yg buatkn sakit Bdn... tp sy siap mkn pulut lg dlm pantang...ok jeee 🤣 ntahlah mitos org tua2 kot...laksa kan berkuah, berulam bagai.. kalau ikut doctor modern skrg boleh je mkn...sbb laksa ni makanan yg sihat, xde guna minyak & guna ikan pun yg tggi DHA Omega bnyk amino acids bgus tuk bdn & otak Kita...

depends pada badan sis,boleh try laksa pulas, laksa yg dibuat homemade, makan dgn kuah shj tanpa buh segala pekakas, try lah sikit dlu, klu bdn sis oky baby pon oky boleh lah tu, sbb badan setiap org tu berbeza mcm sy masa anak first makan xde ape yg second xboleh lepas makan je terus angin kembung 1bdn, siap pakej cirit n muntah, trauma dah so dah habis 100hari pon sy xsentuh laksa lg 😅

kne try n error sis.. klu lps mkn tu xde pape jd kat bdn n anak bf kira okye la tu bdn sis n anak bleh trma, klu xokey dh tau la xbleh mkn.. mcm sy smggu pantang dah mkn pulut, alhamdulillah xde ape jd anak fully bf time tu pn xde ape.. kte kne rse sndri bru tau bdn leh trma atau x, xbleh nk ikut org lain org lain bdn..

kalau teringgin jugak nak makan laksa... masak sendiri.. tapii jangan bubuh daun kesom dengan bunga kantan... sbb dua jenis sayur tu mbuatkan sakit urat...

2y ago

kadang tu kesan tak datang skrng. tunggu la bertahun2 akn datang, mudah nak sakit urat sbb tak jaga pantang betul2. tp setahun pantang tu lama wehhh sapa pn xtahan 🤭

takda masalah pun.. laksa tu mkanan sihat tapi kalau kita jenis tak jaga kesihatan,mkn mknan manis berminyak tak control..tu lah punca penyakit dtg..

x de la sy dulu lps 44 hari mkn dh 😂kalau czer maybe jgnla sbb sy bersalin normal sy mkn je tapi sikit klau body x kuat pun x yhla

Kalau family saya la, dorang cakap laksa tu yang tak boleh, kuah tu xde apa, ikan saja, tak silap saya sebab laksa masak 2x gitu la,

Tgk badan kot sis. Saya tak tolak laksa. Makan juga masa pantang. Alhamdulillah xde apa baby pun ok. Lain org lain kot penerimaan badan tu

2y ago

Kn sis. Tu rsauuu. Hihi

X tahu pula x boleh mkn laksa setahun 🤭 Sy Blum 44 hari dh mkn laksa Sbb tringin. Alhamdulillah xda apa, bby pun sihat.

petua2 org dulu kata la.. saya tak sampai setahun dah makan alhamdulillah laa ok tkade ap pon.. anak pon mmbesar dgn sihat