Laksa

Sy keguguran bulan 4 lalu, tp skrg alhamdulillah dh mengandung 8 weeks..mmg jd tradisi kita akan pantang laksa selama setahun,so kalau ikutkan keguguran yg lalu,sy masih dlm pantang laksa..tp skrg sy mmg terigin sgt nak makan laksa..boleh kata mengidam jugak la..boleh ke sy mkn? Atau mmg kena pantang jugak? #ibudilema

19 Balas

Sy ada dgr suami bckp pasal laksa jugak..katanya time berpantang nnti laksa xleh laa mkn ,kne hbs kn pantang dlu sbb nya katanya dlm laksa ada bunga kantan..dimana org dulu2 ckp nnti angin satu bdan..sakit bdn laa kot tp time pregnant xda msalah pn ..bunga kantan tu jee yg problem..kalau laksa yg smemangnya xda letk bunga kantan its not a problem mybe..tp sy ikut jee ckp suami..hehehehee..sbb suami syg xnk bg isteri dia sakit badan ..heheheheh

sis pantang at least 44 hari dlu. habis pantang try makan sikit tengok okay tak sebab kadang badan orang lepas gugur macam orang bersalin juga. dia cepat berangin . tapi tak semua orang macam tu. kadang ada yang okay ja tak pantang. tapi kalau saya, saya suggest pantang lagi elok.

Kenapa sampai kena pantang laksa setahun? Boleh je sis. Bukan laksa jadi isu. Tapi reaksi badan kita utk sesuatu makanan. Boleh je makan, kalau lepas makan tu sis rase lain macam stop la makan. Lain orang, lain reaksi badan.

saya makan je , lepas keguguran pun takde pantang pantang .. tau tau habis cycle period lekat balik . pregnant kali ni je dah berapa kali saya makan laksa 😅 takde efek pape .. berangin pun takde . pada saya la

5y ago

Ooo.. Gitu ke, sy skrg dah 13 hr berpantang slps keguguran, darah masih keluar sikit2..OK thanks ye info.. 🙂

Laksa tak salah sis.. Dr. Imelda sendiri kata laksa bole makan.. Saya dah berapa kali makan laksa.. Saya muntah kalau makan ikan, tapi alhamdulillah laksa bole telan.. tu je la sumber ikan yang sy bole telan..

5y ago

Ya. Betul 🤗

Boleh je sis.. tapi bersederhana je..semua pun bole makan xde pantang, tp tu la jangan kita la yg berlebih2.

Makanan ap pun..xd mslah mlainkan alergik.. cuba skit dlu.. lpas 2jam klau skit prut..xssuai la tu.. 🌱

Rasanya pantang laksa dah terhapus la kalau dah mengandung..nnt dah bersalin, pantang la setahun balik..

Mkn ja..sy follow dr imelda balchin dia ckp pantang laksa ni hnya mitos sahaja

Sis boleh follow Doc imelda balchin dekat facebook.. banyak info boleh dapat kat situ..