soalan

Nak tanya , kalau baby mengeras smpai pinggang pon terasa sakit lenguh2 mcm tu , tu tanda2 nak bersalin ke ? Tapi tak de keluar tanda darah ke air ketuban pecah ke. Sy konfius , harini je kerap mwngeras smpai ke pinggang terasa nya.

9 Balas

Sis, mengeras tu contraction .. ada yg false contraction. Boleh tengok selang masa.. kalau tak menentu & bila ubah kedudukan contraction tu terus hilang. Itu adalah false contraction shj. . Tapi.... Bila contraction pain yg sebenar, sis tengok selang masa setiap 15minit sakit.. makin lama selang masa makin dekat setiap 10minit sakit.. dah ubah kedudukan masih tetap sakit mengeras tak berhenti, pegi mandi, makan, minum pun sakit.. tapi tak turun2 tanda tu nak beranak la tu. Siapkan diri, pakai je pad, bwk beg, buku pink terus ke hospital. . Pengalaman sy anak ke-3 kena mcm ni. Memang tak ada langsung turun tanda ye. Sampai2 je bilik saringan kecemasan dah buka 7cm. Baru ada turun darah sikit kat hospital.

Pergi cek. Sbb smlm st Pergi cek smlm dh 2cm. Tanda2 xdk lg cuma sakit pinggang n rtse mcm segugut kuat tu. Pg td disharge sbb no contractions. Dh balik rumah ptg start contractions. Pergi balik ke hosp cek jln still 2cm cuma dh start contractions tp x regular request nk balik.ikutkn doc xbg tp bg alsn nk balik kg 1mlm. Dia lpskn jugak. Tp dh siap kne warning balik sni trus sbb dh ad contraction takut bersalin dlm krta😂

Klu kerap mngeras dlm 5 minit skali kmdian beberapa saat tu mknenye mmg nk brsalin.. or sis leh g hsptl jika kerap mngeras nti d hsptl nurse n doc akn pntau pergerakkn bby n jntung bby by mesin graf ctg sm ada bby ok or tak..normal or abnormal jd gitu..sm ada prlu brsalin time tu juge or sebaliknye..mg dpmudahkn segalanya..aamiin

Lagi baik pi hospital....sy baru Lepas bersalin td. Perut mengeras Dan sakit seminit sekali... Mengigil satu badan kena induce. Pendapat sy klau kerap mengeras Dan sakit pi la hospital ye....

Tu tanda jugak sis. Sy pun macam tu,tak keluar tanda apa pun. Just perut mengeras je. Saja pergi cek tengok² dah 3cm bukaan. Alhamdulillah skrg dah bersalin. Dah 25 hari bersalin.

4y ago

Sy tak sakit² pun. Cuma mengeras je. Tau² dah 3cm. Hari tu pergi spital cek,hari tu jugak bersalin 😁

Sy tgh melayan contraction jugak skrg ni. Dari ptg tadi. Cuma masa tu tak consistent. Kejap2 15 minit sekali, kejap2 sejam sekali. Tp berterusan sakit dari ptg td.

dh brape week?? sya anak yg first n no3 xde tanda langsung just sakit perut contraction je , bila g hospital dh 5cm

4y ago

dh 38 bleh g hospital jika sakit berlarutan jgn tggu, bahaya

Sy pn perut asyk mengeras je,pastu sakit pinggang#37w4d

Biasa.... Aktif tuh.. Bgua