kandungan 5 minggu

Nak tanya kalau 5 weeks boleh ke makan pedas. Hm teringin sangat nak makan mcd extra pedas tu ? tapi hubby tak bagi. Katanya tajam. Yeke?

54 Balas

Sy mkn smpai cirit birit sbb pedas ,lepas tu pedih hulu hati berapa hari sampai sy rse susah nk nafas..taubat x nk makan dah yg extra pedas tu..selebihnya terpulang pada sis☺

jgn sis, pedas menyengat sgt tu. sy rasa secubit ritu teman husband mkn, mmg tak sanggup. sian baby nanti.. lgpun kita tak tahu rempah apa yg dorg guna. better elakkan.

Sy sejak tau pregnant mmg suka mkn yg pedas2. Setiap hari msti kne ada lauk pedas/sambal,klu xde x selera nk mkn. Skrg preggy dh 5bln + pun masih suka mknn yg pedas.

Yg terlalu pedas kalau boleh elakkan. Time sy kat wad dulu ada patient bleeding sebab makan sambal belacan pedas. Bahaya untuk baby. Lagi2 masa kandungam masih awal

Lbh baik jgn dulu laa sis..sy haritu asyik mkn sambal blacan pedas kaw2..nah skarang ni s'mggu dh kena pedih hulu hati gastrik...sampai drip air mlm tu ehehee.

Makan sikit je buat rasa.. Jgn mkn seketul trus.. Buat syarat je..lain org lain dia punya ketahanan.. Saya pon makan sikit je sbb teringin.. Sbb risau baby

Btahan la sis.. cari mkanan lain.. sy pun fav ramen dan mgi pedas time prgnt.. Da cuba plahan makan.. sbb prnah bleeding.. Alhamdulillah mujur tiada apa..

Saya pun teringin tp xmkn sbb aritu ad terbaca ada org pgnt mkn pastu cirit birit teruk, xlama tu dia g scan baby xda heart beat dah.. better jgn la amek risiko.

Saya msa preggy kuat mkn pedas mcd tiap mnggu pegi .smpai nk brsalin pun tringin mkn mcd tp xsmpt nk pegi ptang tu sb contraction start pagi tu hehe

Saya pun teringin nak makan... Tapi suami kata jangan sbb baru lagi... Nanti2 boleh makan... Bahaya.. Jadi ambik nasihat suami... Tak payah makan