Bersama Ketika Mengandung

Nak tanya ibu2 sekalian.. mungkin ada yang terkejut dengan soalan saya😅 ada yang pernah alami situasi seperti saya tak. Berniat nak tanya doktor terus tapi nak tanya ibu2 dulu. Ada yang pernah terrrpregnant tanpa intercourse?? Maksudnya penis tak pernah masuk langsung sampai kandungan 2nd trimester dah sekarang. Memang buang ‘kuah’ luar far*j. Sekarang nak cuba lagi sebab takut nak keluar baby secara normal tak lepas nanti. Ada apa2 nasihat/cadangan daripada ibu2??#firstbaby #pleasehelp

21 Balas

Hmmm. Kuah, far*j tapi penis type full pulak. Sis takyah berlapik/ censored pun kat sini tau 😂 Macamni la sis. Persenyawaan akan berlaku bila sperm bertemu dengan telur. I bagi beberapa situation ya. 1) sex dan buang kat dalam - possibility mengandung, YES 2) sex dan buang dekat luar - possibility mengandung, YES sebab walaupun pancut luar, ada pre-CUM yang ada sperm jugak 3) sex SEMASA MENGANDUNG - pancut dalam atau luar, awak TIDAK AKAN MENGANDUNG. sebab, baby dalam rahim dah diselaputi dengan amniotic fluid. Dan, semasa mengandung, prolaction level sangat tinggi. Bila prolactin level tinggi, time ni, telur awak kiri atau kanan takkan dilepaskan ke falopian tube. So memang awak TAKKAN MENGANDUNG lagi kalau have SEX SEMASA MENGANDUNG. Dan sebab itu jugak lah, kita takkan period semasa mengandung. Sebab prolactin tinggi dan membantutkan process untuk telur dilepaskan untuk disenyawakan dalam rahim. Takkan TERRRRRRPREGNANT. so dont worry. Nak have sex, pancut la luar dalam pun. No problem. Hope this info helps and clear.

11mo ago

Maaf ye sy x pandai sangat.. Ilmu mesti ambil lebih sikit n ambil tahu sikit.. Walau pun buang luar percaye ke x mengandung?? Masa bersama suami kita memang tak sedar ada cairan dari lelaki dah keluar cairan tu cair pertama dari lelaki kita x sedar,, tahu2 dah buang luar... Sy tahu pun dari doktor.. Sebab sy rancang sendiri.. X ambil ape2 ubatan..

yg sy fhm soalan dia 1.ada x selama pregnant tak bersama dgn suami smpai trimester kedua. 2.kalau bersama masa mengandung, suami lepas air mani kt luar. 3.kalau contoh bsama dan lepas dalam, adakah akan effect baby? (atau) tukang tanya ini mungkin dh trimester ketiga, jadi kalau nak mudah bersalin vaginal birth,sebaiknya bersama dan suami lepas dalam sebagai natural induce jawapan personal sy: 1.ada je yg xbsama contohnya sy..suami tkut sbb sy ada hstry kguguran.Plus sy nya libido pn menurun.mmg xrasa nak 2.kalau nak bersama, boleh je lepas luar ke dalam.Xganggu anak.Cuma monitor je nanti if bleeding ke luka ke.Kalau xde apa2 ,ok shj..dan jaga jg posisi nk bsama spaya perut ibu hamil xkena tekan sgt ke. 3. mmg bgus bsama di saat2 mggu2 akhir nk beranak sbb sperm suami boleh jd natural induce. sekian hehe

sy ckp bdasarkan pngalaman sy ... sy punya selaput dara pon tlalu tebal dan mungkin juga ada vaginismus cuma sy tak tahu ketika tu .. bila nak intercourse mmg susah dan sgt sakit smpai mggigil tgn .. tp cuba suku2 kiranya ada masa paksa jugalah, klu ikut hati mmg taknak sbb tlampau sakit .. tp sy cuma doa, sy nak jlnkan tggungjawab sy sbgai isteri dgn sempurna dan alhamdulillah hari 3 baru berjaya masuk sepenuhnyaaa .. tp menahan lar sakitnya tu .. jd awak cubalah bsama dgn suami awak smpai bjaya utk tembus habis selaput dara awak ya sbb nt akan memudahkan awak utk proses bsalin juga ☺️

11mo ago

pd sy bkn sakit sikit, tp sakit byk 😂 bpeluh menahan sakit tp still rilekskan diri ... husband lah pujuk "sayang taknak ada anak ke? habib buat pelan2 eaa .. kita cuba"

ohhh faham faham .. awak pregnant sedangkan zakar tak pernah masuk betul2. ke mmg tak pernah masuk langsung sis walau hujung zakar ?saya pernah terbaca macam kes sis ni .. and akhir kata masa bersalin dia susah sakit sangat sebab dia pun masih virgin .so elok lah awak cuba bersama dari sekarang . dan kerapkan lah kalau tiada masalah apa .. mungkin akan bleeding sikit sebab yang saya baca awak reply kat bawa tu ..zakar memang tak tembus selaput dara awak lagi .. saya pun dah lupa baca kt mana kes tu .try la google mana tau jumpa 😁

11mo ago

yep thats why lelaki klu bole jagalah ksihatan . pmakanan . lelaki zaman skrang bnyk sgt tak jga kesihatan bnyk yg sperma lemah . .

Banyak kali baca masih tak faham 😅 takut terrrrpregnant masa tengah pregnant ke ni? Argghh penat otak nak fikir ayat ni 🤣 lagi 1, kenapa kena guna ‘kuah’ instead of air mani. Tak pun sekadar tulis ‘buang luar’ pun orang dah faham sis. Tapi yang tak faham tu la.. tengah pregnant dah 2nd trimester. Tak bersama, tapi takut pregnant. Macam mana tu tak bersama tapi boleh pregnant? Sis buat ivf ke apa.

11mo ago

ya sy pn pening..terpregnant tnpa intercourse tu maksudnya mengandung tnpa intercourse.tp baca ayat bwh..mcm nk ckp dia mgndung tp bsama pn buang luar .

Yang saya faham soalan ni, sis ni tengah pregnant tapi selama ni masa bersama, zakar suami tak pernah masuk pun. So sis ni ada vaginismus ke? Rasa nya kalau vaginismus takde masalah untuk lahir secara normal. Vaginismus setahu saya berlaku sbb perasaan takut untuk bersama. Mohon ada yg betulkan kalau saya salah.

11mo ago

maaf tnya ckit vaginismus Tu ape ye?😅😅

setelah diamati dan baca komen seorang yg pandai baca soalan TT ....so TT ini mgkin ada masalah vaginismus, so slama ni xpnh zakar suaminya penetrate btul2 tp tup2 dia pregnant... jadi dia skrg tkut nk bsalin vaginal birth dan kalau boleh nk req czer

apa benda ni. nk pregnant mcm mana kalau takda seks? & kalau dah pregnant kenapa nak kena buang luar lg? mana boleh pregnant lg kalau tgh pregnant. kuah apa pulak ni? loya pulak aku nak makan berkuah esok alahai

lepas baca komen² baru faham. persoalan saya, dr awak tahu tak awak ada vaginismus tu. dr merawat perlu tahu masalah awak. nanti nak bersalin akan kena seluk. akan timbul masalah kalau tak boleh nak seluk sebab dr tak tahu masalah ni

11mo ago

tu la sy berniat nak bagitahu doctor tapi tak tahu bila masa sesuai.. masa mula2 nak check utk konfemkan pregnancy, doctor swasta lain nak masukkan alat yang panjang tu ke dalam vagina, terus sy bagitahu dia zakar tak pernah masuk so sy takut dia masukkan alat tu. tapi berjaya masuk alat tu n doc puji.. sy assume yang alat tu macam masukkan jari je la sebab kalau setakat size 2 jari memang lepas

mungkin bersama semasa pregnant kot. tp buang luar. buang dalam pun boleh je tp selalu sy baca awal2 kehamilan tak boleh ganas sgt 😅 sy dr awal kehamilan ada bersama semua selamat smpai bersalin Alhamdulillah 😂