KELIRU. NAK MINTA NASIHAT / PENDAPAT.

Nak tanya ibu2 disini.. Adakah yg bagi bayi minum air seawal 3 bulan?..setahu saya baby 6 bulan keatas baru boleh bagi minum air atau baby yg dah mula makan. Tapi kawan saya asyik bagi nasihat agar sy bagi bayi saya minum air awal. Sebab baby dia pun minum air juga, baby dia minum susu fomula sepenuhnya baby sya pun begitu juga..baby kmi ni sama umur, cuma baby saya lahir matang, baby dia lahir pra matang.sekarang umur baby kami 5 buln lebih belum mula mkan lagi. Baby dia bnyak minum air berbanding susu.dalam stengah hari boleh habis 9oz air, tapi keadaan ok juga,kadang2 dia mengadu babynya berak cair. n then dia dah nak mula bagi makan sebab kurang menyusu. Baby saya pula menyusu mcm biasa,cuma x boleh minum banyak 1 kali.baby sy hanya boleh minum 5oz sahaja setiap kli mnyusu, kadang kurang lgi. Baby dia pla dah boleh hbis 7oz skli menyusu.sy x kisah brapa bnyak baby minum susu stiap kli mnyusu, cuma sedikit KELIRU tentang bayi boleh minum air kah tidak, x kira lah sama ada bayi itu full minum susu ibu ATAU susu fomula..tolong bagi pencerahan..

18 Balas

Saya bagi je mnum air masakk dkt anak bila hbis pntangg,tkdak plk mksalah pape,ok je,air masak kn bgusss,tmbh musim pns2 ni,lagi bguss ank mnum air masak bnyak

Baby dia kurang menyusu sbb dah kenyang oleh air.. Bagi baby air kalau dah mula makan nnt sis, 6 bulan.. Jgn ikut ckp org baby x sama dan ksian baby dia..

yes, kalau baby yg minum formula kena bg minum air masak tp,tak boleh banyak dalam 1 or 2onz dah cukup itu untuk bagi lancar dia berak. itu saja.

5y ago

kalau saja2 bagi air mesti kuantiti sikit juga if minum formula.

Bila dh bg susu formula, blh minum air tp tak blh byk. Sis tak pyh ikut la. Buat apa yg sis rasa terbaik utk baby. Hanya kita yg fhm baby sendiri.

Takyah duk ikut dia la sis. Baby ni boleh minum air apabila kita dah perkenalkan makanan pejal. Biarla dia sis. Just focus dekat baby sis je.

Baby kenyiang air ke LA nanti sis. Sama je sis bagi susu rm pun dah campur dengan air. Kenapa nak bagi air masak lagi.

Susu badan sis cukup lh.. buat ape kasi munum air lgi . . Kalau x cukup pon, bgi susu fm je lh.. kann

😭