Perancang kehamilan yang sesuai

Hi nak tanya ibu yangg pernah mengandung n nk merancang sebelum ni, apa perancang keluarga yang selamat ye? Kalau bole sy tknk gemok, dan perancang tu tkmelibatkan hormon, klu pkai iicud org kata sakit dan tkselamat 😭 tkut bnde tu bile ii bole senget dlm rahim if kita ganas sngt ke, sbb sy pun jenis lasak jugak hahahha, pil perancang jenama apa ye yg okay?#ingintahu #firstbaby #pleasehelp btw sy nk merancang lps bersalinkan anak pertama saya, nk rancang 5 tahun..

11 Balas

sape yg ckp pakai iucd sakit? kalau nk ckp tak selamat, semua perancang tu cuma "membantu" sahaja. tetaplah kena buat double triple protection ya. iucd takkan senget seganas mana pun kita especially baru bersalin anak pertama. tanyalah doktor mana yg sesuai. mcm kwn sy, doktor tak cadang pakai iucd sbb dah beranak 5x & beranak normal - yg ni boleh jadi alat iucd tu boleh bergerak. tp jgn risau, tiap 3 bulan ada check up dgn nurse utk cek tali iucd tu. kita pun boleh check sendiri. yg penting nk merancang kena ada ilmu. dah pakai perancang cmne pun, masih kena berjaga2.

7mo ago

okayy tq hehehe

saya guna teknik buang luar je. alhamdulillah elok. banyak yang tak berjaya teknik ni selalunya sebab suami tak reti control bila nak lepaskan. atau buat beberapa round berturut tanpa extra precaution. seeloknya kalau nak guna pullout method ni digandingkan dengan ovulation tracking method sekali. tapi saya tak buat yang tu sebab period saya kadang irregular jadi susah nak predict waktu subur tu 😅

7mo ago

kan sis . sy lani bru 8minggu ☺🥰

Hi. Apa apa effects, ia bergantung pada hormon dan individu tu sendiri. Saya makan pil baru 2tahun, berat saya naik sikit je. Period okay setiap bulan. Makan pil kena konsistent. Takboleh delay @ skip, kena makan on time. Saya pun asalnya nurse suruh cuba dulu, pantau tengok ada allergic ke, serasi atau tak. Kalau okay then teruskan. Boleh minta advice nurse juga ya.

Hi, mom. Yang saya tahu perancang ni ikut kesesuaian hormon kita. Tak semua orang mengalami effect yang sama. Apa kata awak cuba bincang dengan doktor mana yang terbaik untuk awak. Saya pun first mom tapi saya dan suami rancang sendiri. Hehe

guna suntikan sis..saya pun dulu mrncng guna suntikan jugakan..alhamdulillah..anak pertama masuk 4tahun skrg dh mngandung anak kedua..suntikan 3bulan sekali jak..kalau pil takut nnti lupa makan..bole mangandung

7mo ago

saya pernah ambil depo sekali. saya stop sebab tiba2 terus ada masalah jerawat yang teruk sehingga saya jadi low self esteem.

atas badan org puan.. saya makan ubat perancang masa sblm kahwindulu under klinik pakar hospital sbb period irregular, 2tahun makan ubat tetap underweight. sblm ambil pil underweight lepas stop pil pun tetap underweight

Sape cakap iucd tu takleh utk orang lasak sis? Benda tu duk dalam rahim. Takde nye nak senget. Penis pun takkan kena iucd tu masa you have sex. Benda duduk kat dalam. Apa2 perancang tanya dr dia akan suggest yg ok.

sy dh 4 thun guna iucd..sy mmg seorg yg lasak dan gans..alhamdulillah ok xde mslh..skrg sy tgh hamil lps buang iucd sbuln trus lekat yg kedue..

Saya makan pil perancang yasmin.Tapi harga mahal rm50 lebih,3 tahun lebih makan.Berat still maintain

7mo ago

Saya punya period teratur.Kalau nak makan tu dari sis jer bila nak makan tapi start makan jangan time period,dah habis period boleh start makan.Pastu dah habis makan pil yasmin kena rehat selama 7 hari untuk dtg period.nanti hari ke 8 tu makan balik pil yasmin.Setiap bulan mesti sama camtu

suruh hsband yg mrancg.. pki kondom.. elakkn bsama waktu subur..