Tak thu la subtitle ap yang kene gan soalan sya?

Nak tanya, hm dah la first time pregnant. Hm muka sy Tak pernah breakout teruk. But since pregnant ya Allah naik jerawat kat muka smpai tinggal parut yang banyak ?. Normal ke kalau pregnant muka jadi naik jerawat??? Ad sape2 boleh shared masalah skincare kulit time pregnant? And ad solution tak ????????

18 Balas

pernah kena masa 1st and early 2nd trimesters. tapi bila prtghn smpai hujung third trimester, sy xda lagi kena mcm tu.. tapi yg kerap sy kena mcm kulit jadi kusam,hitam kulit dkt dahi dan nmpk berkerudut kulit tu. lepas tu kuat berminyak. sy amalkan cuci muka dgn sbun muka pagi2,tghri,ptg masa mndi dn sblm tidur. lepas tu sbun muka sy masa tu ingtkn sesuai lah dgn jenama himalaya. tapi x.. jadi sy tukar safi warna biru. alhamdulillah..perlahan kulit muka tu baik. kalau sikit2 nk naik minyak d muka, sy cuma tekap2 dgn krtas muka serap mnyak wrna biru tu.. psl jerawat tu sy cuba amalkan kbrsihn muka wlpun dia nk jg kluar, sy cuba tk fikir sgt dn x stres.. just teruskan jaga mcm biasa.. boleh pakai patch acne supaya x kacau sgt jerawat tu dari brtmbh sakit. kalau guna masker freeman, dia boleh kurg kan pmbntukan jerawat dari muncul.. best.. tapi kalau masih ada juga sikit2 jadi tu, mgkin sbb hormon lah tu.. hihi

Sama la saya pun first pregnant, masa 1st trimester naik muka breakout, takde la teruk sgt. Tapi muka saya jarang naik jerawat kecuali period. Ni banyak jerawat tetibe. Makan masa juga la nak hilang. Saya buat double cleansing je. Alhamdulillah dah okay dah.

Sy start 3 bln jeragat bsarang d hidung smpi la skrg 36 mnggu... tp yg pling buat murung smua celah jdi hitammmm...ni yg ssh nak trima...mommies ada tau x jln pnyelesain nak bg ilang celah2 hitam nie... bleh murung fkirkn... 🤣

saya kulit kusam. tp nurse dah pesan awal2 wktu bukak buku dulu. "kalau kukit gelap, berjerawat xyah risau lah. hormon tu. lepas beranak nanti cantik lah balik."😂😂

sama la awak. sy masuk je 9 bulan mengandung tetiba naik gegata gatal 1 badan. macam kena miang buluh. sian baby sy garu kat perut jugakla x tahan sgt sampai menangis

normal tu sis. saya dari 1st dan 2 trimester muka breakout. masuk 3 dah okay sikit. tp kusam sbb perubahan hormon. jgn risau sis. pembwakan budak je tu. normal je sis

Ikut bdn2 msing2 jgk hormone. Mcm sy muka xpnh breakout, just naik jrwat sikit kt blkg bdn then dada sikit. Now da msuk 3rd trimister da xde da...

normal la.. prgnant kali kdua ni, muka breakout teruk.. lepas 1 jerawat kluar, kluar lg.. tp da msuk 3rd trimester ni da mula ok..

sy lak, anak pertama.. dh tnggu hari, bru nmpak ad stretchmark, kulit kusam, nasib leher x hitam, muka xd masalah..

normal sis.. saya 1st trimester ni muka banyak sangt jerawat.dengan badan naik bintik2 mcm kene gigit nyamuk ..