details scanning for baby?

Hi nak tanya, details scanning selalu berbuat dlm brapa weeks? Wajib kena buat details scanning ke? Selalu harga details scanning berapa yea? Mohon bagi jwapan

6 Balas

for me detail scan is more important than buat 3d 4d 5d scan, sebab only detail scan la boleh detect any abnormalities of our baby. contoh, detail scan boleh detect organ2 dalaman baby, jantung, buah pinggang, samada normal or not. tulang belakang normal or x, tempurung kepala normal or x, any abnormal mcm sumbing or kaki / tgn x normal. price range between RM100-200 , sya buat hritu RM120 only . bagi saya berbaloi drpd buat scan 4d 5d je. tp xble tgok detail of the baby.

4y ago

details scan buat kat swasta sja. KK xbuat. kdgn dlm 18weeks-25weeks. xble lmbt tkut xnmpk sgt

Saya haritu baby 23 weeks, saya pergi buat details scan. Puas hati sangat sebab dapat tahu semua tentang perkembangan baby dalam kandungan. From top to toe. Cuma tak dapat tahu jantina je. Baby malu sangat nak show off. ☺️ Masa saya buat details scan RM115 di Klinik Adda JB. Saya sekadar nak beri pandangan. Kalau ada peluang dan rezeki, pergilah buat details scan. Sekurang-kurang nya kita boleh tahu keadaan baby dalam kandungan. 😎

It's best untuk buat detailed scan. Mcm sy follow up dkt ppum so mmg diorg akan scan detail jugak each time. So, haritu dpt detect kemungkinan baby ada abnormality utk down syndrome so sy kena buat test air ketuban utk tau masalah sebenar. InshaAllah kalau buat better utk kita prepare lebih awal kalau ada abnormalities dkt baby.

20w ke atas.. x wajib tp penting sbb kita bleh tgk bby okay ke x dr segi pertumbuhan organ dlman.. ada yg dpt detect jantung baby berlubang, buah pinggang bgkak, perkembangan tulang blkg baby x ok & mcm² lg.. jantina pn boleh scan waktu nie.. normally doc kk akn tanya dh buat blum sbb dia nk feedback.. sy buat dia shah alam rm120..

5y ago

Baik kak... Thank you yea

Dalam 20weeks dah boleh..not compulsory tapi penting tok tau baby sihat ke x..ade problem ke x..depends pada klinik, macam sy dulu buat detail scan + 3d4d rm150..rajin2 survey dekat socmed..byk klinik buat promo..😊

5y ago

Kalau dduk area shah alam..boleh try poliklinik kenrimba, doc pun nice..die xplain macam dgr lecterue..seronok dengar..kalau baby tido, die kejut gak sampai bangun nak bagi nampak muka punya pasal..🤣

Sy tak buat.