Baby Selalu Muntah lepas minum susu

Nak tanya dekat group ni , kenapa ya selepas minum susu baby kerap kembung perut + muntah ? umur baby 1bulan 3mnggu. Lepas minum susu frisolac trs macam ni . Macam mana cara atasi perut kembung + muntah ni ya ibu² ? Boleh suggest susu apa yg sesuai ya selain Enfalac dan Frisolac ni ?

8 Balas

Muntah ke muak sis. ada beza tu. kalau muak tu biasa. make sure kena sendawakan baby selepas minum. babah saya 1 bulan tu memang kerap juga muak nya. kadang2 rasa sampai semua yg dia minum keluar balik. risau juga time tu. pening cari susu formula yg sesuai. susu badan bagi juga. Alhamdulilah nak masuk 2bulan dah kurang sangat muaknya. nnt lama2 akan hilang. insyaallah.

Baby saya pn sama. Smpai ke hosp sbb bby mcm dh dehydrate. Last2 doc paed suh try beli susu ar-anti regurgitasi maksudnya anti refluks. Mahal sikit sis ank sy minum susu novalac setin 800G 100+ . Sebulan dah 2 tin. Ikut kemampuan. Untuk lagi sure pegi jumpa doc pakar kanak2 atau mse checkup baby tye doc kt klinik kk tu nnt ..

reflux kot.. anak saya paed suh tukar fm antirefigurasi (Ar). so dari snow ke enfalac ar..tp sembelit pulak..now tukar ke frisolac ar.. alhamdulillah mcm serasi.. berak kerap..nyusu pun kerap..muntah tu ada jugak tapi x sekerap dulu yg sampai keluar ikut hidung.

hello sis,,saya nak berkongsi bayi saya umur 2bulan,,awal mlhirkan sampai 1bulan 28hri msih menum susu formula,,msuk usia 2 bulan 3hri anak saya tak mau minum susu formula,,saya bgi asi,,lpas tu muluty mcam nak mengunyah

Rasanya susu tak cun kat baby sis, kena trial and error mcm2 susu. Tp sbelum tu jumpa doktor dulu check baby

kalau fm tak pasti. tiada pengalaman 🙏🏻🙏🏻 harap yang berpengalaman sudi share tips buat puan ni

sama ngn bby sya sis..tpi bby sya tak kembung perut sbb sya sllu urut².muntah kadg² je..

Brp sukatan susu & gap setiap penyusuan? Lepas menyusu wajib sendawakan bby