KEBURUKAN BERI MADU PADA BAYI BARU LAHIR

Nak tanya.. Boleh ke bagi madu pada bayi baru lahir?dan apa kesan terhadap bayi ya..

12 Balas

Setahu apa yang saya pernah baca, madu tak elok bagi pada anak bawah 2tahun... Sebab dalam madu ada bakteria... Madu walaupun dimasak bakteria tu tak mati... Usus anak belum matang, takut jadi jangkitan nanti... Kalau nak bagi jugak2, tunggu anak setahun, itupun bagi sikit saja... Selepas 2tahun baru sesuai bagi pada anak... Saya pon lepas anak 2tahun baru bagi dia rasa... Boleh google artikel dr Zubaidi kalau tak salah saya...

4y ago

Terima kasih.. Nanti saya akan buka page doktor yang awak kongsi.

madu tak elok diberi bawah umur 2 tahun. ibu yg boleh makan madu supaya khasiatnya boleh didapati oleh anak melalui susu badan. madu bersifat panas dan ada microbacteria aktif yg tak sesuai untuk perut anak. terutama bayi yg baru lahir hnya boleh terima susu ibu sahaja. saya duduk dalam bidang madu kelulut, jd saya memang larang ibu memberi madu pada bayi walaupun itu makanan sunnah.

4y ago

Terima kasih atas ilmu yang bermanfaat..

Madu tu pns tuk bby sis .sbb tu x blh d bri pd bby..tp nk kne tahu juge...ianya d beri stiap hri ke mcmne? Ke ms sesi tahnik shj?tp tahnik pn biasa org akn bg kurma pd bby..tu pn xbyk secubit ...sikit je msuk ke mlut bby

Tak boleh.. Ada spora dlm madu Dan x sesuai diberikan kepada bayi bawah 1 tahun. Boleh terkena penyakit botulism. Sis boleh Google penyakit ni. Jangan bagi tau...

Lebih baik kurma dari madu . Lagi pun madu sekarang banyak yang tipu , tinggi kandungan gula . Kalau ikut dulu pun orang tahnik pakai kurma bukan madu .

Nak tanya bagi tu utk apa ek??jgn sebarangan bagi klu takde tujuan takut jadi lain plak kat baby..susu ibu dah cukup utk baby..

4y ago

Babynya ada selsema ngan batuk ke?..klu ada baik refer dgn doktor..better

Tapi sya ber madu kat baby sya..masa tu buat aqiqah..ustaz yg berikan titis kat bibir baby pakai cincin emas.

Ada kat page doktor mana ntah sy lupa, x boleh bg madu kat baby.

Utk tahnik ltk kt lelangit sikit je xpa...jgn dberi byk2..

Sy x pernah pula bagi madu