boleh ke overdos vitamin

Nak tanya, awal pregnant ni boleh ke amek iberet? Sebab tengok iberet mg nya tinggi dari vitamin2 nurse bagi.. nak tanya pakar dalam app ni, tapi tak tau camne nak tanya.. so tanya sesape yg tau jela.. ? kot ada ibu2 tau pasal ni..

8 Balas

Hehe lain cite pulak saye , saye consume iberet waktu 3 4 minggu ngandung .. suami amek kt farmasi bnyk .. membazir je nasib free hehe .. lepas tu jumpa doc 5minggu mcm tu .. bgthu die , perot angin sesangat .. gastrikkk.. cirit birit selalu bnyk kali dlm sehari .. lepas tu doc tuka ubt spital je .. lega perut 😂 suke sngttt .. kalau x mcm raksasa perut bunyi .. skg pn still angin cume bole la mkn lagi .. mula2 ritu xleh nk masuk mknn lansung .. setakat ni hb 13.8 setakat ni la😅 lega sngt .. iron tablet pn x bt kite muntah , xsakit pale .. kite mkn pn waktu nk tido kul 11 12 mcm tu , thanks u jgk cik somi👨🏻‍⚕️ hehe

Okay je sis. Better ambik after 12 weeks, then iberet elok minum dengan air jus or air suam. Kalau minum dengan air teh / kopi / susu tak boleh. Sometimes makan iberet boleh sebabkan cirit birit. Kena adjust dengan badan sendiri sesuai makan waktu bila. Makan iberet memang hb cantik.

Sis, ambik apa2 pun ikut dosage yg doktor saran kan. Kalau doktor atau nurse yg suruh makan iberet tu, baru mkn. Kalau tak, just makan ikut prescription doktor / nurse. Semoga dipermudahkan urusan sis sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Aamiin.🤲🏻 💕

kalau saya memang before pregnant dah makan. mula II pregnant bagitahu doktor diorang suruh teruskan makan aje then hb pun okeyh. cuma ujung II pregnant nie hb rendah so doktor suruh makan 2biji. kebiasaannya saya makan 1biji aje. 🤗

4y ago

same..sy mkn sblum pregnant lg.. tp ad mmber kje kk ckp kk dye kje xbg mkn iberet awl sgt. bese 20weeks ke ats bru bleh mkn dye kate.. tp kk y sy bese buat checkup ckp xde mslah pon. bleh je mkn.. entahlah.. lain kk lain pdpat pulak 😒

kalau doktor check and sis ad masalah hb mmg sesuai la makan..kalau xde problem pape, wanita mengandung hanya perlu 27-30mg iron je..

Iberet tu memang dapat dari nurse ke ? Kalau ye, boleh je makan sis. Kalau overdos sangat, nurse takkan bagi makan 😁

5y ago

Yup ada je jual. Mcm sy memang makan 4 jenis ubat tu je. Taknak la tukar2 lain. Takut tak serasi dgn yg lain.

awal pregnant iberet saya makan je ubat tu .saya tny farmasi itu yg di bagi .

boleh sis..sy pun doc suggest ambil iberet hb sy stakat ni alhamdulilah ok

5y ago

Ad yg makan dua bijik skli , ad yg sebijik skli .. saya awal2 amek mmg consume 1 je , waktu nk tido mlm