iberet foloc

hai semua. nak tanya mcm mana ye cara makan iberet folic? saya tak pernah makan pun sebelum ni makan obimin je. hb tak cantik lah nurse suruh makan iberet ?

iberet foloc
50 Balas

Haii. Saya pun makan iberet, sebiji sebelum tidur. And jangan makan 2 biji, tanya doc dulu sebelum consume lebih dari sebiji. Sebb masa saya pegi klinik kesihatan, nurse sana ada bagitau untk consume 2 biji if hb lambat naik. Tapi saya risau sebb takut overdose, so saya pegi klinik biasa untk tanya doc sama ada boleh tak nak consume 2 biji, and doc tu cakap better tak payah. Penyerapan iron dlm badan kita bergantung pada pemakanan, if kita banyak makan makanan yang tinggi iron, so hb kita akan naik elok. If kita makan makanan yang kurang iron, thats why hb kita lambat naik or tak naik. For the consequences, semua depends on apa kita makan. Ubat ni hanya lah membantu badan kita untk menyerap iron yang kita dah makan seharian. 😁 Ini saya share pengalaman saya, so kalau ada salah silap, saya minta maaf. 🤝

Sis boleh makan malam or pagi ikut waktu mana yg sis selesa.. Utk elak mual or rasa x sedap, minum ngan jus buah or sunquick tanpa gula.. ✌🏻 Klu boleh konsistenkan waktu makan tu.. contohnya klu nk makan waktu malam, teruskan mkn waktu malam je.. jgn tukar2 waktu (kejap malam kejap pagi).. nt baru result insyaAllah konsisten cantik je.. 😊

Hi.. just nk share.. sy xleh mkn iberet folic yg ni.. coz dia ada bau.. n muntah blk.. so nurse bg sy zincofer,mmndgkan hb sy xnaik sbb xleh mkn kn.. for me zincofer is the best n dos yg tggi utk yg hb low.. lgpn dia xde bau.. sy minum dgn air kosong sejuk before nk tdo.. but makesure lepas mkn 2 jam la ye...

Makan ubt ni dgn air jus nuah2 je sis. Kalau ada minum susu atau minuman bersusu sebelum tu, selang 1jam-2jam baru makan ubt. Xblh jrk skt sgt sbb ubt ni xbrkesan tindakannya bl kena ngan susu. Kalau dh mkn ubat, jarak 1-2jam pula utk minum susu semula.

At first..try mkn 1 biji dlu..sehari,klu hb tk ok kne mkn 2 biji sehari..mkn ubat ni kne byk mkn serat,buah2an n byk mnum air..bole nyebabkn najis keras n hitam sbb byk iron..

2y ago

iya saya pun pelik kenapa membuang warna gelap terima kasih info

Makan iberet 2 jam sebelum makan. Biasanya sy makan waktu dh nak tido. Sbb time tu je paling sesuai bg sy.. makan ubat seeloknya bersama air kosong @ jus buah2an..

Mkn iberet ni dgn air sunquick (tkyh buh gula) iberet ni mmg kuat.. Seeloknya ambk sebelum tidur.. Utk elakkan pening.. Sy tk mkn hari2 pon.. Kdg2 seminggu sekali.. Bila hb okay sy stop..

Iberet ni bgus.. 2jam seblum mkn.. utk penyerapan yg baik mkn wktu perut kosong kosong.. dan klu mkn ubt kalsium atau minum susu jarakkn.. contoh susu/kalsium mkn mlm dn iberet mkn wktu pg...

2jam sbelum or selepas mkn consistent masa tu kalau lepas mkn terus kn slepas mkn je,Minum dengan air oren fresh no sugar lagi bagus jgan oren yg kotak tu and bnyk minum air kosong

syaa pon makan ni , alhamdulillah hb okay seja . syaa makan before tidur . syaa minum dengan air oren . sebab air kosng syaa akan muntah

6mo ago

sis makan sebiji je ke?