Anak berterus terang

Nak tanya. Apa mommy akan buat kalau anak mommy tiba² mengata kepada mommy yang orang di sebelah dia berbau busuk dan berbau rokok?. Anak mommy berusia 3 tahun. Ayat anak mommy "ibu..uncle ni busuk la". Orang sebelah dia semestinya dengar. Adakah mommy akan marah atau menegur anak mommy depan orang tersebut atau macam mana?. Ada yang kata macam itu ni tak boleh. Nanti jadi macam itu ni.

4 Balas

Jgn marah anak kat depan org, nnt dia kecik hati plk. Balik rumah, explain ttg manners dan akhlak mcm yg Islam ajar. 3 years old should be able to understand dah..guna bahasa yg dia mudah utk faham. Kita sbg parents pun adakalanya terlepas ckp dpn org. Sbg role model anak2, akhlak kita yg perlu diperbetulkan dulu

if me saya akan explain pd anak cara percakapan dan ayat tu tak sesuai pada tempat dan keadaan , jadi saya akan ajar dia untuk minta maaf pada orang sebelah tu.

Sy pun trfikir klu kena situasi bgini..mgkn sy suruh anak jgn ckp bgtu kat tmpt tu..nti sampai rumah baru sy jelaskan lg hal yg sepatutnya 😄😄

Gelak kan je 🤣🤣