Detailed Scan

Hi mommy.. perlu tak agak2 untk kite buat detailed scan? sebelah hati macam nak, sebelah lagi kata takpayah ? apa pendapat mommy?

17 Balas

Detailed scan penting utk tahu keadaan bby kita.. pnh sy baca satu kes.. anak 1&2 dia x buat, time anak ke 3, dia tergerak hati nk buat detailed scan & dpt detect bby ada mslh dgn jantung.. so better buat je sis.. doc sy pnh tanya dh buat blum n dia nk tahu sonographer ckp apa..

5y ago

Betul.. Dri situ akn tahu details psl baby.. Sy dri details scan dpt detect my baby is under IUGR.. Now dia dh 4m.. Bg sy amat2 penting 😊

Pls buat detail scan.....macam I mase buat tu actually postive vibes untuk mom to be.....sebab you will see all your baby parts and feel happy seeing yr baby growing in healthy way....so buat mummy

Tolong buat detailed scan. Itu paling penting sbb atleast kita tau perkembangan organ baby. And boleh detect kalau growth dia tak sama dgn minggu. Jgn ikut sgt hati kata apa. Its good for you and baby.

5y ago

Dlm 18-28 mggu bole buat

Buat je.. Jgn risau.. Sy dulu pon pernah mcm tu.. Tp kawan sy doc suruh buat.. Dia ckp kalau jd ape2 kite dh boleh ready dulu.. Alhamdulillah.. Baby lahir sihat je.. Doa byk2 ye sis..

better buat awal.. Sy punya detail scan kene reject by few clinics sbb dah over week. Supposed pegi within weeks 20-24. Kalau tak dorg tak accept & clinic akan suggest for 3,4 or 5d je.

Samalah kita.. Rasa mcm xnak buat detail scan tp utk tau baby kita mcm mana, so sy beranikan diri buat appointment hari selasa ni utk detail scan. Takut n risau mmg ada.. 😐

Xsalah pon klu nk buat... Better buat la, utk kite tau bby kt dlm ok ke x.... Klu x ok, dokt akn suggst ape2 yg ptt.. Klu ok, alhamdulillah...

terima kasih semua atas pandangan n positive vibes 😘 semoga bby2 kita semua sihat, ckup sifat dan comel2 hendaknya 💜

Nurse kt kk ckp drtail scan sebaiknya 20minggu ke atas. Katanya la

Detail scan ni kita yang minta atau pihak KK yang atur ya?

5y ago

Ic... Terima kasih ya ☺️