fruit daily intake

nak tanya, adakah kita kena kawal pengambilan buah-buahan tiap hari? berapa biji boleh makan? sbb ada artikel kata buah bagus untuk dimakan tiap hari tp buah juga boleh naikkan kadar gula.. jd agak konfius, berapa banyak yang boleh dimakan untuk sehari?

3 Balas

Blh mkn tp dlm kuantiti sikit atau tgk pada jnis buah mana yg mengandungi gula yg byk kita kurangkn pengambilannya..contoh mcm jika tembikai ianya mnis blh menyumbang faktor pd gdm jika amik dlm kuantiti byk..jd kita kurangkn pengmbilan..mungkin mkn spotong shj... kmdian bykkn minum air kosg selepas mkn buah atau bnda2 yg manis yg kita telah ambil spnjng kita hamil 😉✌

Boleh makan setiap hari dlm kuantiti yg dibenarkan.. utk yg ada Gdm memang kena control. Contoh buah epal sehari 2 biji saja limit, anggur pulak 8biji limit, tembikai 1 slice saja..

Saya mkn buah setiap hari selepas dinner dlm kuantiti sederhana, setiap kali checkup doctor kata baby dan ibu sihat takde masalah. Sekarang 38w1d. Tunggu masa aje ni 🤗