Minuman

Nak tanya ada tak pengalaman tak boleh minum air masak/mineral/air kosong. Sbb saya memula minum air masak (filter/x) tapi rasa nak muntah so start beli botol mineral shj. Tapi tekak tetap juga rasa loya.

17 Balas

Sma la.. Sy smpai xada tenaga.. Kencing pn ktor.. Sbb air masak xada mnum.. 😔 kna hntr wad 2kali dh.. Sbb buah pinggang kering.. Dokter pesan.. Mnum air masakk 2liter sehari.. Xbleh paksa.. Sy cuba sedaya upaya sy dh.. Tp ttp muntah.. Xkn la sy nk skitkn diri sy gn bby.. Sy pn xminta mcm ni.. Semedang msk wad kna msk air dlam bdn.. Bru ad tenaga.. Lpas tu.. Dh balik.. Jd balik.. Hmmm😭😭dugaan sgt

Sama la. Tp paksa minum air masak masa nk telan vitamin je. Waktu2 lain sy minum air kotak soya /crysanthemum tapi yg kecik tu je sehari sekotak. Ataupun minum sunquick je. Tak sihat tapi tu je boleh masuk. Cuma hadkan la minum air manis. Kalau rajin buah air buah sendiri.

Saya cadangkan kpd ibu2 yg alami masalah ni utk minum glukose. Untuk elakkan masalah dihaidrasi. Boleh bincang dgn JM atau Dokter masing2 jika ada kemusykilan ttg pngambilan glukose masa mengandung.

Sama la. Sy mmg dah masuk 2nd tri pun still tak lalu tgk plain water till now. Minum air bergula je tapi risau. Org ckp try minum air kosong dgn lemon. Sy try, tp sama je. Muntah jugak last2 😭

Sama mcm saya. Alhamdulillah masuk 2nd trimester dh mula berkurang. Tp still juga kadang tu masih xboleh telan pd masa2 tertentu. Sy akan campurkan sikit perahan lemon atau limau nipis. 😊

Sy masa preggy anak pertama . Tak boleh lgsg minum air masak. Yg kedua ni boleh minum air masak yg beli, letak dekat frozen br boleh minum kalau tak.. Mmg tak minum, sb muntah balik

Sy xboleh minum air masak yg suam. Samada buat air milo panas atau minum air masak sejuk letak ais. Kalau suam terus rasa loya kt tekak.

Saya masa mula2 pon xleh minum air masak jugak.. rasa pahit mulut.. Mesti muntah klu minum air masak tu.. Skrg 21w5d dh ok dah..

Me from the 1st trimester, i don't loke the taste of the water.. tp masuk 2nd tri dah ok dah balik selera minum saya

Awal2 mmg rase cmni. Tp kene minum jugk air kosong ni. Minum sikit2 je,sip sip je tp kerap.